Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024 08:45

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαραυγής στην “Ε”: Αδιαφορία για το Πολυλίμνιο

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαραυγής στην “Ε”: Αδιαφορία για το Πολυλίμνιο

“Δήμος Μεσσήνης και Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να δείξουν στάση ευθύνης και να φτιάξουν τον χώρο, να κάνουν ασφαλές το Πολυλίμνιο”, τονίζει στην “Ε” ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαραυγής και Καζάρμας Τάσος Γραμματικόπουλος.

Με αφορμή την κατάσταση εγκατάλειψης που βρίσκεται ο μοναδικός αυτός χώρος φυσικής ομορφιάς ο οποίος προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και την αδιαφορία και την αποποίηση ευθυνών από τον Δήμο και την Περιφέρεια, ο κ. Γραμματικόπουλος επισημαίνει πως “το Πολυλίμνιο πρέπει να φτιαχθεί, όχι να κλείσει λόγω αδιαφορίας. Το θέλουμε ανοιχτό και ζωντανό, γιατί είναι παράγοντας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, για να μείνει και κάποιος νέος στο χωριό μας. Θέλουμε και πρέπει να λειτουργεί με σωστούς όρους, με ασφάλεια και με σεβασμό στο περιβάλλον”.

Ειδικότερα, απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου με αφορμή την αντίδρασή του στην εγκατάλειψη του Πολυλιμνίου με ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης στις 11 Αυγούστου, καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού περί ευθύνης, αποκλειστικής, του Δασαρχείου Καλαμάτας:

Ο κ. Γραμματικόπουλος αντέδρασε, λέγοντας ότι “δεν μπορεί το Δασαρχείο να είναι υπεύθυνο για την προστασία, την ασφαλή επισκεψιμότητα και την ανάδειξη του Πολυλιμνίου. Το Δασαρχείο έχει εποπτικό ρόλο, αν κάποια πράγματα γίνονται σωστά”.

Εκφράζοντας τη δυσφορία και την ανησυχία για την κατάσταση στον χώρο, σημειώνει: “Στο Πολυλίμνιο έχει διαμορφωθεί μια τριτοκοσμική κατάσταση. Δεν έχει γίνει καμία συντήρηση υποδομών. Εχουν σαπίσει τα γεφύρια του περιπάτου και είναι πολύ επικίνδυνα. Από την εποχή που τοποθετήθηκαν, έχουν συντηρηθεί μόνο από ιδιωτική πρωτοβουλία. Από το 2016 που έγινε το δυστύχημα και μια κοπέλα έχασε τη ζωή της, ο Δήμος Μεσσήνης δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν έχει συντηρήσει τις υποδομές που είχε εγκαταστήσει ο Δήμος Βουφράδος, του οποίου αποτελεί συνέχεια και είναι ο διάδοχος”.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Για την αδιαφορία αυτή του δήμου, εξηγεί ότι “ο δήμος στηρίζεται σε ένα νόμο, που λέει ότι σε δασική έκταση την ευθύνη έχει το Δασαρχείο”, όμως διαφωνώντας, παρατηρεί ότι “οποιοσδήποτε φορέας, Δήμος, Περιφέρεια, ορειβατικός ή φυσιολατρικός σύλλογος μπορεί να επέμβει με άδεια του Δασαρχείου”,
Και ως παράδειγμα υπενθυμίζει πως “η μοναδική ερώτηση είχε γίνει από την περιφερειακή αρχή Νίκα το 2021 και με την απάντηση του Δασαρχείου καθαρίστηκε το μονοπάτι και τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες. Το Δασαρχείο δεν διαφωνεί, έχει θετική άποψη για παρεμβάσεις ασφάλειας στο Πολυλίμνιο”.

Για την κρισιμότητα της κατάστασης μας αποκαλύπτει ότι “πρόσφατα ο δασάρχης, ο κ. Κατσίποδας έστειλε έγγραφο στον εισαγγελέα, που λέει ότι είναι επικίνδυνο το Πολυλίμνιο”.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαραυγής και Καζάρμας τονίζει ότι “οι υποδομές πρέπει να συντηρηθούν, είναι σάπια τα γεφύρια. Δήμος Μεσσήνης κυρίως, αλλά και Περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους” και διευκρινίζει: Ποινικά και διοικητικά μπορεί να μην έχουν ευθύνη. Ομως, πολιτικά και ηθικά Δήμος και Περιφέρεια είναι έκθετοι. Καλύπτονται με νομικίστικα επιχειρήματα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι “ο δήμος υποστηρίζει πως η Περιφέρεια έχει ευθύνη, γιατί είχε βάλει 2 άτομα για την καθαριότητα και 2 χημικές τουαλέτες. Και ο περιφερειάρχης, ο κ. Πτωχός τις αφαίρεσε και λέει ότι έχει ευθύνη το Δασαρχείο”.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΛΕΚΚΑ

Οσον αφορά τον φορέα διαχείρισης που πρέπει να συσταθεί για το Πολυλίμνιο, πληροφορεί ότι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) έχει πάρει στον έλεγχό του και διαχειρίζεται φαράγγια και χώρους ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

Και προτείνει “είτε ο ΟΦΥΠΕΚΑ είτε άλλος φορέας που θα δημιουργηθεί, να αναλάβει τη διαχείριση στο Πολυλίμνιο, γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να μείνει έτσι”. Ζητεί να συσταθεί Φορέας Διαχείρισης και παρατηρεί ότι “ο Δήμος Μεσσήνης πρέπει να κάνει τις διαδικασίες γι’ αυτό. Εμείς ως σύλλογος δεν μπορούμε.

Για τη μελέτη Λέκκα, θυμίζει ότι “κλήθηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ από τον έως περιφερειάρχη Π. Νίκα τον Ιανουάριο του 2021 για να μελετήσει τεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να γίνει ασφαλής η επίσκεψη στο Πολυλίμνιο” και σημειώνει: “Η μελέτη έγινε και παραδόθηκε στον κ. Νίκα, προβλέποντας παρεμβάσεις κόστους 1,7 εκ. ευρώ. Είχε πει τότε ο κ. Νίκας ότι «από αύριο το πρωί ξεκινάμε διαδικασίες για τη δημοπράτηση», αλλά δεν έγινε τίποτα, το ξέχασαν. Πρέπει και ζητάμε να υλοποιηθεί η μελέτη Λέκκα που θα αυξήσει το επίπεδο ασφαλείας στο Πολυλίμνιο”.

Ο Τ. Γραμματικόπουλος θυμίζει ότι πέρα από την απώλεια της 24χρονης κοπέλας το 2016, το καλοκαίρι του 2019 ένας 21χρονος έχασε τη ζωή του σε βουτιά στον χώρο με τον καταρράκτη. Γι’ αυτό επισημαίνει πως “μαζί με τη συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών, πρέπει να γίνουν σημάνσεις - εκεί ήταν αχαρτογράφητο σημείο - και να τοποθετηθούν πινακίδες, που να ενημερώνουν ότι εκεί δεν βουτάς, γιατί είναι επικίνδυνα”.

Κλείνοντας, αφού μας ενημερώνει ότι “και σήμερα ακόμα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, πολύς κόσμος πήγαινε στο Πολυλίμνιο και οι υπεύθυνοι το έχουν αφήσει στη μοίρα του” ζητεί: “Να δείξουν στάση ευθύνης ο Δήμος και η Περιφέρεια και να φτιάξουν τον χώρο, να τον κάνουν ασφαλή. Γιατί θα παρακμάσει τελείως, θα εγκαταλειφθεί και δεν θα μπορεί να είναι επισκέψιμος με τα γεφύρια που κινδυνεύουν με κατάρρευση. Το Πολυλίμνιο να φτιαχθεί, όχι να κλείσει λόγω αδιαφορίας. Το θέλουμε γιατί είναι παράγοντας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, για να μείνει και κάποιος νέος στο χωριό μας. Θέλουμε και πρέπει να λειτουργεί με σωστούς όρους, με ασφάλεια και με σεβασμό στο περιβάλλον”.