Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 17:17

Εισβολή στον Λίβανο: Οι ΗΠΑ αναμένουν επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους (βίντεο)

Εισβολή στον Λίβανο: Οι ΗΠΑ αναμένουν επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους (βίντεο)

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεών του στον βορρά και έκανε λόγο για οπλικά ευρήματα από τις επιθέσεις του στον νότιο Λίβανο. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ενώ την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ενίσχυση των ταξιαρχιών εφέδρων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε στη συνέχεια ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (01/10) ότι επιστράτευσε άλλες τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο βόρειο μέτωπο, για να συνδράμουν στη χερσαία επιχείρησή του εναντίον θέσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον γειτονικό νότιο Λίβανο.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις μας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και να επιτύχουμε τους επιχειρησιακούς στόχους μας, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στις εστίες τους», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ανέφερε το NBC News, δηλώνουν ότι η χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ αναμένεται να διαρκέσει ημέρες, όχι εβδομάδες.

Αυτό συνάδει με τις δηλώσεις ενός εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε την επιχείρηση χθες ως «περιορισμένη».

IDF: Επιχειρήσαμε δεκάδες φορές στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες

O εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, προχώρησε σε δηλώσεις το απόγευμα της Τρίτης σημειώνοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιχειρήσει δεκάδες φορές εντός του Λιβάνου τους τελευταίους μήνες, αποκαλύπτοντας τούνελ της Χεζμπολάχ και κρύπτες όπλων κάτω από κατοικίες, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι βρέθηκαν και σχέδια εισβολής της οργάνωσης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες αυτές είναι απόρρητες και αποχαρακτηρίζονται για πρώτη φορά, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Δεκάδες παρόμοιες επιδρομές είχαν ανακαλύψει λεπτομερή σχέδια εισβολής στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και επίθεσης παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Χαγκάρι, δείχνοντας βίντεο από κάμερες σώματος που φέρουν Ισραηλινοί στρατιώτες και χάρτες της περιοχής.

Οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί ανεξάρτητα από διεθνή μέσα.

«Αυτή τη στιγμή δεν πολεμάμε πρόσωπο με πρόσωπο [με τη Χεζμπολάχ], αλλά το αντιμετωπίζουμε σοβαρά», δήλωσε στη συνέχεια ο Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είναι «έτοιμες να πολεμήσουν» τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ, ωστόσο τόνισε ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να πάει στη Βηρυτό ή σε οποιαδήποτε πόλη του νότιου Λιβάνου.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί κατά την «εισβολή» τις επόμενες ημέρες, ο Χαγκάρι απάντησε: «Εσείς λέτε εισβολή, εγώ λέω επιδρομή».

«Αυτή είναι μια επιδρομή, μια εκτεταμένη επιδρομή», πρόσθεσε, «θα την ολοκληρώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, θα εξουδετερώσουμε την απειλή. Θα απωθήσουμε τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα».

Πηγή: news247.gr