Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 23:55

Θετική γνωμοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Γράφτηκε από την
Θετική γνωμοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

Θετικά γνωμοδότησε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές της περιφέρειας.

 

Μάλιστα, όπως αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσία του γενικού γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου, «οι έρευνες και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, πρόκειται να προσφέρουν μία αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο για την Περιφέρειά μας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα».

Όμως, όπως αναφέρεται στην ίδια απόφαση, «όλα αυτά μπορούν να γίνουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι εργασίες θα υλοποιηθούν μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων απαιτήσεων περιβαλλοντικής προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Ειδικότερα, το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τις τρεις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει αποστείλει το αρμόδιο υπουργείο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές με ονομασία «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, «Άρτας- Πρέβεζας» των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και «Αιτωλοακαρνανία» των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, πρόκειται για έργα αναγκαία και άκρως αναπτυξιακά, τα οποία εξασφαλίζουν και σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.

«Έχουμε την πολιτική βούληση και τη θέληση να διαμορφώσουμε μία αναπτυξιακή προοπτική για την κοινωνία και τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, προστατεύοντας το περιβάλλον. Θα είμαστε εδώ για να παρακολουθούμε στενά την πορεία των διαδικασιών και των εργασιών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και το Τεχνικό Επιμελητήριο» υπογράμμισε ο Απόστολος Κατσιφάρας. «Είναι η δεύτερη φορά που το περιφερειακό συμβούλιο έλαβε ανάλογη απόφαση, αφού η πρώτη ήταν η γνωμοδότηση για τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις αντίστοιχες θαλάσσιες περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το Δυτικό Πατραϊκό και το Κατάκολο» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης έθεσε υπ’ όψιν του σώματος και ζήτησε από τους εκπροσώπους των αρμοδίων υπηρεσιών, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τον τρόπο και τα κριτήρια κατανομής του περιφερειακού φόρου του 5% από πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στα οικόπεδα του Δυτικού Πατραϊκού, του Κατάκολου και οιασδήποτε άλλης έκτασης εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας. «Δείξαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, και εδώ και τρία χρόνια λάβαμε την ανάλογη απόφαση. Πρέπει να διασφαλιστούν τα οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για τους πολίτες μας» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, κατά την εισήγησή του σημείωσε, πως «οι κατατεθειμένες μελέτες για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης, περιλαμβάνουν πρόγραμμα σεισμικής έρευνας, όρυξης ερευνητικών γεωτρήσεων και παραγωγής υδρογονανθράκων, εφόσον εντοπιστεί κοίτασμα ικανό για εκμετάλλευση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER