Τρίτη, 24 Μαϊος 2016 16:01

Ξεκίνησε το πρόγραμμα του Συλλόγου "Αρχέλων" στον Κυπαρισσιακό 

Γράφτηκε από τον

Το πρόγραμμα του Συλλόγου "Αρχέλων" για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο ξεκίνησε και φέτος από τα μέσα Μαΐου, με τους πρώτους εθελοντές να έχουν φτάσει από διάφορα κράτη προκειμένου να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Ηδη από τις 17 του μηνός έχουν εντοπιστεί και οι πρώτες φωλιές χελωνών που έχουν γεννήσει τα αυγά τους.

Παράλληλα εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής στον περιβαλλοντικό σταθμό που λειτουργεί ο σύλλογος στον Αϊ-Γιαννάκη και σχολεία από όλη την Πελοπόννησο τον επισκέπτονται. Χθες βρέθηκε εκεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη χελώνα καρέτα - καρέτα και τις δράσεις του συλλόγου, έπαιξαν, ζωγράφισαν με πολύ κέφι και διασκέδασαν μαθαίνοντας σημαντικά πράγματα.

Η υπεύθυνη του προγράμματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο Πολύμνια Νεστορίδου μιλώντας για την έναρξη του φετινού προγράμματος σημείωσε: «Ξεκίνησε και φέτος στις 15 Μαΐου το πρόγραμμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου του Συλλόγου "Αρχέλων", με περίπου 10 εθελοντές που κατέφτασαν από όλες τις γωνιές του κόσμου για να ξεκινήσουμε και φέτος την περίοδο ωοτοκίας και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Στις 17 Μαΐου που είχαμε την πρώτη μας περιπολία βρήκαμε τις πρώτες δύο φωλιές. Επίσης από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής που γίνεται στο σταθμό στον Αϊ-Γιαννάκη που έρχονται σχολεία από όλη την Πελοπόννησο και κάνουμε δραστηριότητες. Τους μιλάμε για το έργο του συλλόγου και τις απειλές που αντιμετωπίζει η θαλάσσια χελώνα, ενώ φέτος έχουμε εμπλουτίσει το πρόγραμμα με διάφορα διαδραστικά παιχνίδια στην παραλία. Για την φετινή περίοδο ωοτοκίας είμαστε έτοιμοι με πολλούς εθελοντές, με πολλή βοήθεια γενικά και από την τοπική κοινωνία έχουμε νιώσει πολύ ευπρόσδεκτοι».

Η εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης Γεωργία Πάπαρη τόνισε: «Επειδή στα βιβλία της Γλώσσας μιλήσαμε για την καρέτα - καρέτα, ήρθαμε εδώ στον περιβαλλοντικό σταθμό. Είδαμε ότι ο χώρος είναι πολύ οργανωμένος, υπάρχει μεγάλη διάθεση από τους εθελοντές και περνάμε πολύ ωραία, με τα παιδιά να είναι πολύ ενθουσιασμένα».

Κ.Μπ.