Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 08:20

Μεσσηνία: Παράσταση διαμαρτυρίας για τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ από ειδικούς θεραπευτές και γονείς

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Παράσταση διαμαρτυρίας για τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ από ειδικούς θεραπευτές και γονείς

 

Παράσταση διαμαρτυρίας για τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ οργανώνουν οι ιδιώτες Ειδικής Αγωγής της Μεσσηνίας και γονείς, τη Δευτέρα στις 9 π.μ., έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Θεμιστοκλέους 106 και πλατεία Αναλήψεως), στην Καλαμάτα.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τα εξής αιτήματα:

· Το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς των συμβάσεων Ειδικής Αγωγής όπως ορίζεται στο Ν. 4447/2016.

· Να μη συρρικνωθεί ο προϋπολογισμός της Ειδικής Αγωγής.

· Παράταση στο ισχύον καθεστώς μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για 6 τουλάχιστον μήνες.

· Επίλυση των νομικών και θεσμικών προβλημάτων των συμβάσεων.

· Διαπραγμάτευση πραγματική και όχι προσχηματική.

 

· Αμεση ακρόαση από τον αν. υπουργό Υγείας Π. Πολάκη.

Οι ειδικοί θεραπευτές δεν υπογράφουν σύμβαση χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ

 

Δεν υπογράφουν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ οι θεραπευτές ειδικής αγωγής της Μεσσηνίας και ζητούν να προηγηθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση. Σε σχετική ανακοίνωση εξηγούν ότι ο οργανισμός τους κάλεσε σε προσχηματική διαπραγμάτευση διάρκειας 4 ημερών συμπεριλαμβανομένων τριών αργιών - ενώ η προτεινόμενη σύμβαση «μεροληπτεί μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ».  

Αναλυτικά οι σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Οι παρακάτω ειδικοί θεραπευτές του Νομού Μεσσηνίας δηλώνουμε ότι αρνούμεθα να υπογράψουμε την προτεινόμενη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, εάν προηγουμένως δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του κειμένου της σύμβασης. 

Ο ΕΟΠΥΥ μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα «δημόσια διαβούλευση», συνολικής διάρκειας 4 ημερών συμπεριλαμβανομένων τριών αργιών, για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής» (δηλαδή με εμάς) μέχρι τις 30/12/16. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ. Μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή: Οταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή -κοινώς επονομαζόμενη “κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλαδή από εμάς (“clawback”). Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα. Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ­‐ χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής (γονείς και παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές. Δεδομένου ότι επιχειρείται οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή. Δεδομένου ότι επιδιώκουμε, παρόλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής:

1) Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους ελάχιστης διάρκειας 3μήνου, κατά το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά και να δρομολογήσουμε τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

2) Καλούμε το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν.4447/2016.

3) Καλούμε τους γονείς και τις οικογένειες που μας έχουν επιλέξει και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για τους ίδιους και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής” και, τέλος,

4) Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2.000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής“ να συνταχθούν μαζί μας για να πετύχουμε βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”.

Το κείμενο υπογράφουν οι εξής ειδικοί θεραπευτές: Αλειφέρη Μαρία (Λογοθεραπεύτρια), Βασιλοπούλου Παναγιώτα (Λογοθεραπεύτρια), Γεωργίου Ιριδα (Λογοθεραπεύτρια), Γεωργούντζου Ανδρομάχη (Λογοθεραπεύτρια), Δημητροπούλου Χριστίνα (Λογοθεραπεύτρια), Folle-Αλέπη Καρόλα (Λογοθεραπεύτρια-Ψυχολόγος), Ζόμα Χριστίνα (Λογοθεραπεύτρια), Θεοδωρακόπουλος Βασίλης (Εργοθεραπευτής),  Θεοφιλοπούλου Ιωάννα (Ψυχολόγος), Κανελλέας Παναγιώτης (Λογοθεραπευτής), Κενσαλή Μαρία (Εργοθεραπεύτρια), Κονταξή Γεωργία (Λογοθεραπεύτρια), Κοντραφούρη Αριστέα (Λογοθεραπεύτρια), Κορατζόπουλος Γιάννης (Λογοθεραπευτής), Κουλιέρη Γιολάντα (Λογοθεραπεύτρια), Κουτσούνη Βίκυ (Εργοθεραπεύτρια), Μίχου Γιάννα (Λογοθεραπεύτρια), Μπλάτσα Λένα (Λογοθεραπεύτρια), Πολυδούρη Ευγενία (Λογοθεραπεύτρια), Πολυχρονάκης Στέφανος (Πυξίδα), Πουλίτση Αντζελα (Λογοπεδικός), Πρωτοπαπαδάκη Μαρία (Εργοθεραπεύτρια), Σέλβη Βάσω (Λογοπεδικός), Σπαράγγης Ευάγγελος (Λογοθεραπευτής), Σπυροπούλου Αλίσσια (Φιλόλογος-Ειδικός Παιδαγωγός), Τεριζάκη Αιμιλία (Εργοθεραπεύτρια), Φαργκάλη Μαριάννα (Λογοθεραπεύτρια), Φειδά Φωτεινή (Εκπαιδευτικός-Ειδικός Παιδαγωγός), Μαρκόπουλος Βασίλειος (Λογοπεδικός), Μπαρτάς Γεώργιος (Λογοπεδικός), Μπρούμα Ηλιάνα (Ψυχολόγος-Ειδικός Παιδαγωγός), Κώτσαρη Νικολέτα (Λογοθεραπεύτρια), Μαλαπέρδας Κωνσταντίνος (Λογοθεραπευτής), Παντελοπούλου Ειρηλένα (Λογοθεραπεύτρια), Μπαρούνη Σταυρούλα (Λογοθεραπεύτρια).


NEWSLETTER