Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 09:29

600 νευρολόγοι από σήμερα στην Καλαμάτα για το 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο

 

Ξεπερνούν τις 600 οι συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας που φιλοξενείται στην Καλαμάτα από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 11 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο "Elite City Resort" και το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ).

«Η Εταιρεία είχε εξασφαλίσει περί τα 550 με 600 δωμάτια και φανταστείτε ότι δεν έφτασαν» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας χθες στην «Ε» ο συμπατριώτης μας -από την Καρδαμύλη- αντιπρόεδρος της ΕΝΕ Κωνσταντίνος Κυλιντηρέας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Καλαμάτα επελέγη, όπως τόνισε ο Κ. Κυλιντηρέας καθώς τα τελευταία χρόνια η Μεσσηνία αποτελεί μια συνεχώς αναπτυσσόμενη περιοχή, η οποία εκτός από φυσικό κάλλος, διαθέτει σημαντική ιστορική κληρονομιά και μεγάλο μνημειακό πλούτο. Αστειευόμενος δε, παρατήρησε ότι η φετινή επιλογή της ΕΝΕ έγινε και… για λόγους συμμετρίας, δεδομένου -όπως είπε- ότι το περσινό συνέδριο της Εταιρείας είχε πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής τόνισε ότι το ετήσιο συνέδριο της ΕΝΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση στο χώρο της Νευρολογίας στην Ελλάδα, καλύπτοντας κατά το δυνατό το σύνολο των γνωστικών αντικειμένων της ειδικότητας. Ιδιαίτερα στάθηκε στις σημαντικές εξελίξεις που έχουν προκύψει στη Νευρολογία τα τελευταία χρόνια, μιλώντας -μεταξύ άλλων- και για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Μοριακή Νευροπαθολογία και την Ανοσοβιολογία, πρόοδος η οποία «έχει αναπτύξει θεραπείες σε παθήσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ανίατες».

Το πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου -η επίσημη έναρξη του οποίου έχει προσδιοριστεί αύριο στις 8 το βράδυ- περιλαμβάνει 21 εκπαιδευτικά φροντιστήρια και εργαστήρια σε τομείς όπως ΗΕΓ, Νευρο-υπερηχογραφία, Ηλεκτροφυσιολογία, Αθροιστική κεφαλαλγία, Μυασθένεια και πρακτικά θέματα, Θέματα στη Θεραπευτική της ΣΚΠ, Μυασθένεια και κύηση, Σπάνια νοσήματα, Νέες τεχνικές στην κεφαλαλγία, Προϊούσα ΣΚΠ, Παρεγκεφαλιδικές αταξίες, Εγκεφαλικά επεισόδια-πρακτικά θέματα, Νευρογενετική (ανοικών συνδρόμων, παρκινσονικών νοσημάτων, πολυνευροπαθειών), Επεισόδια απώλειας συνείδησης, Αποκατάσταση στα νευρολογικά νοσήματα, Νευρογενετική, Κινητικές διαταραχές-video παρουσιάσεις, Νευρομυϊκά νοσήματα: Νωτιαία μυϊκή ατροφία, Mυϊκή δυστροφία Duchenne, Μυοπάθειες, Αποκατάσταση στα νευρολογικά νοσήματα, Νευρολογία στο ΤΕΠ, Κόκκινες σημαίες στα άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα, Ασυμπτωματικό ανεύρυσμα, Αγγειακές δυσπλασίες και εγκεφαλική αιμορραγία.

Θα αναπτυχθούν επίσης 4 θεματικές ενότητες, όπως και ειδικά θέματα.

Β.Γ.Μ.