Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 08:46

Δύο Μεσσήνιοι γιατροί στους δέκα αριστούχους Ελληνες στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την

 

Δύο Μεσσήνιοι γιατροί, ο Ηλίας Νικολακόπουλος από την Πυλία και ο Διαμαντής Τσιλιμίγκρας από την Καλαμάτα, είναι ανάμεσα στους δέκα αριστούχους Ελληνες που εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν οι δέκα αριστούχοι καινοτομεί, διότι φέρνει σε επικοινωνία δύο γενιές βιοεπιστημόνων και αξιοποιεί το εκτεταμένο δίκτυο Ελλήνων και ακαδημαϊκών στις ΗΠΑ. Επί της ουσίας ο κάθε υπότροφος επιλέγει να θητεύσει από τρεις έως 12 μήνες σε έδρα ή ερευνητικό κέντρο με επικεφαλής κάποιον Ελληνα ή ελληνικής καταγωγής γιατρό μέλος του WHBA. Eτσι οι δέκα γιατροί διασκορπίστηκαν συλλέγοντας πολύτιμη εμπειρία από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Χάρβαρντ, το Ινστιτούτο Καρδιάς Λαγκενάου, το Καρδιολογικό Ινστιτούτο Μινεάπολις, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα Πανεπιστήμια Πενσυλβάνια, Οκλαχόμα, Τεμπλ και  Χόφστρα.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «Οι 10 γιατροί που επελέγησαν μεταξύ 65 υποψηφίων με κριτήρια αριστείας έχουν τόσο ψηλό επίπεδο που θα έβρισκαν ούτως ή άλλως τον δρόμο τους αναφέρει στην "Κ" ο δόκτωρ Κωνσταντίνος Δροσάτος από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ, διευθυντής του καινοτόμου προγράμματος και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του WHBA. Στόχος των έμπειρων βιοεπιστημόνων που λειτουργούν ως μέντορες είναι να διευκολύνουν την πρόσβαση των νεαρών στις ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν ισάξια με άλλους αλλοδαπούς να διεκδικήσουν μία θέση για ειδικότητα.

“Για έναρξη ειδικότητας στις ΗΠΑ απαιτούνται 6 ώρες εξετάσεις εφ’ όλης της ύλης, προσωπική συνέντευξη αλλά και τα προσόντα που παίζουν καθοριστικό ρόλο: κλινική και ερευνητική εμπειρία στις ΗΠΑ” διευκρινίζει ο δρ. Νίκος Σκαρμέας καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ με μακρά θητεία στις ΗΠΑ και εμπνευστής της πρωτοβουλίας. “Η θητεία σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα δεν προσμετράται, όπως αντίστοιχα δεν έχουν βαρύτητα συστατικές επιστολές από φορείς εκτός ΗΠΑ” τονίζει και προσθέτει ότι “για να κερδίσει κάποιος από αυτούς τους πόντους πρέπει να εργαστεί, εφόσον γίνει δεκτός, αφιλοκερδώς σε κάποιο νοσοκομείο, κάτι που συνεπάγεται με κόστος δυσανάλογο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικογένειας”. Ο ίδιος γνωρίζει τις δυσκολίες εκ των έσω, καθώς έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση του 25ετίας: “Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει απλοποιήσει το γραφειοκρατικό σκέλος. Παλιά εξεταζόμασταν ζωντανά στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και επικοινωνούσαμε με επιστολές ή τηλεφωνικά με τα ιδρύματα, σήμερα αυτά γίνονται διαδικτυακά. Ωστόσο η διάδοση του Ιντερνετ και μία σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων έχουν εντείνει τον ανταγωνισμό. Ολοι θέλουν να εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ, έτσι οι Ελληνες ανταγωνίζονται τον Γερμανό, τον Ινδό και τον Κινέζο γιατρό”».

Στην φωτογραφία:  Οι υπότροφοι γιατροί Φ. Ζαχαρία, Ευ. Βέμμου, Ε. Πηλίτση, Δ. Τσιλιμίγκρας (από αριστερά, στην κάτω σειρά). Πάνω από αριστερά οι υπότροφοι Μ. Ζάρακα, Η. Νικολακόπουλος, Αι. Παπαθανασίου και οι Ευ. Γιαννάκου (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ), Κ. Δροσάτος (διευθυντής του προγράμματος), Ε. Λιάπη (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς), Παναγιώτα και Ελενη Ανδρεοπούλου, Στ. Σταυράκης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα) και Κ. Κρεατσούλα (μέλος του Δ.Σ. WHBA)