Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 09:49

Ξανά «στον αέρα» οι ειδικές θεραπείες από τον ΕΟΠΥΥ

Γράφτηκε από την
Ξανά «στον αέρα» οι ειδικές θεραπείες από τον ΕΟΠΥΥ

 

Στη Μεσσηνία ο τελευταίος μήνας που πιστώθηκαν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ στους λογαριασμούς των δικαιούχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής είναι ο Φεβρουάριος και τελειώνει ο Ιούνιος...

Αυτό μεταφέρουν μιλώντας στην "Ε" γονείς παιδιών που δικαιούνται θεραπείες ειδικής αγωγής. Βέβαια, υπάρχουν και δικαιούχοι οι οποίοι σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Μεσσηνίας του ΕΟΠΥΥ έχουν πάρει χρήματα για τις θεραπείες του Μαρτίου, αλλά από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι πολλοί έχουν μείνει εκτός πληρωμών.

 


Η Μαρία Λευτάκη, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες "Αγία Σκέπη", όταν θέσαμε το ερώτημα, το επιβεβαίωσε και μας έθεσε και αυτή ένα: "Πόσοι γονείς μπορούν να αντέξουν να πληρώνουν τόσους μήνες χωρίς να αποζημιώνονται;".
Εν τω μεταξύ, όπως μας είπε, στις ερωτήσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ) για το πότε θα πληρωθούν, οι απαντήσεις είναι αόριστες: "Κανένας δε γνωρίζει να μας πει με σιγουριά πότε", αναφέρει.

ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Επιπρόσθετα, οι γονείς έχουν και επιπλέον λόγους για να ανησυχούν γιατί "από το νέο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ) απουσιάζουν διαγνωστικές κατηγορίες όπως: Δυσπραξία, Asperger. Ο άτυπος αυτισμός, ο τραυλισμός και οι ειδικές θεραπείες ενηλίκων ΑμεΑ έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές", σημειώνει η κ. Λευτάκη - ενώ και "οι μαθησιακές δυσκολίες και η ελαφριά νοητική υστέρηση αποζημιώνονται με το εξευτελιστικό ποσό των 60 ευρώ μηνιαίως".
Για την περίπτωση δε που "ένα άτομο με αναπηρία ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες δικαιούται περισσότερα από ενα είδος ψυχοθεραπείας, π.χ. ατομική συμβουλευτική και θεραπεία οικογένειας, αποζημιώνεται υποχρεωτικά μόνο το ένα από τα δύο". Ομως περιπτώσεις όπως τις προαναφερόμενες "τις συναντάμε πολύ συχνά, γιατί παράλληλα με το άτομο που χρήζει ειδικής αγωγής, θα πρέπει να υποστηριχθούν και να ενδυναμωθούν γονείς και αδέλφια", λέει καταλήγοντας η Μ. Λευτάκη.

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ
Η "Ε" απευθύνθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Μεσσηνίας του ΕΟΠΥΥ απ' όπου μας είπαν ότι υπάρχει και σχετική ανακοίνωση από τα κεντρικά. Σε αυτή υπάρχει αναφορά σε κάποιες εκκρεμότητες - αλλά σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται στάση πληρωμών. Η συγκεκριμένη ομάδα ασφαλισμένων εξάλλου είναι μια ευαίσθητη ομάδα, και μας διαβεβαίωσαν ότι δίνεται προτεραιότητα κατά την εκκαθάριση. Ηδη χθες είχαν εντατικοποιηθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση οι προσπάθειες για την εκκαθάριση των αιτήσεων του Απριλίου και Μαΐου, ώστε την επόμενη εβδομάδα (εκτός βέβαια όσων βρεθούν με εκκρεμότητες) να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του μεγαλύτερου μέρους των αιτήσεων ασφαλισμένων στο νομό, ώστε σταδιακά να τους επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν στις θεραπείες ειδικής αγωγής.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΑΠΟ ΙΟΥΛΙΟ
Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία δεν έχει νεότερη ενημέρωση για το τι θα γίνει από 1 Ιουλίου, οπότε λήγει η παράταση στο ισχύον σύστημα χορήγησης υπηρεσιών ειδικής αγωγής. Ωστόσο μας τόνισαν την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ώστε να πιστοποιηθούν οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής. Βέβαια εξέφρασαν παράλληλα την κατανόησή τους για τους ενδοιασμούς των θεραπευτών, λόγω clawback και rebate, όμως με την επίτευξη συμβάσεων οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την δυνατότητα να κάνουν τις θεραπείες των παιδιών τους, χωρίς οι ίδιοι να πληρώνουν. Θα πηγαίνουν, θα κάνουν την αγωγή που χρειάζεται και στη συνέχεια οι συμβεβλημένοι θεραπευτές θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι σταματά μια και καλή η μηνιαία ταλαιπωρία για πολλούς γονείς, οι οποίοι καταθέτουν τις αποδείξεις πληρωμής και αναμένουν για ένα διάστημα ενός-δύο μηνών, πριν πάρουν τα χρήματα πίσω.
Τώρα, οι ασφαλισμένοι καταθέτουν κάθε μήνα εκ νέου αίτηση για να πληρωθούν ενώ κάθε δαπάνη εξετάζεται ξεχωριστά και εγκρίνεται.


NEWSLETTER