Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 20:01

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας

Την αντίδρασή του στη μετακίνηση γενικών γιατρών από τα κέντρα υγείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εκφράζει ο Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Ηλίας Μανδηλάρης, γενικός - οικογενειακός γιατρός, ο σύλλογος κάνει λόγο για απειλή κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος υγείας στο νομό και για πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού, “λόγω του συνωστισμού στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, επειδή δεν θα γίνεται διαλογή των περιστατικών στα κέντρα υγείας”. Ο σύλλογος ζητεί, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως κέντρα εξέτασης και διαλογής των ύποπτων κρουσμάτων, άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών και πραγματοποίηση των τεστ ανίχνευσης εντός νομού.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιατρών Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας σημειώνει: “Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε όλοι μας, στη Μεσσηνία απειλείται με κατάρρευση το δημόσιο σύστημα υγείας όσο ποτέ άλλοτε. Οι αρμόδιοι αποδυναμώνουν τα κέντρα υγείας για να ενδυναμώσουν το Νοσοκομείο Καλαμάτας, μοιράζοντας εντέλλεσθαι σε γενικούς ιατρούς, ώστε να μεταβούν από τα κέντρα υγείας που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, χωρίς να τους έχει δοθεί καθηκοντολόγιο, παριστάνοντας πως είναι γιατροί άλλων ειδικοτήτων αναλόγως με το περιστατικό που θα εξετάζουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι ευθύνες που τους αναλογούν είναι δυσβάσταχτες μιας και ζητείται από τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας να επωμιστούν καθήκοντα δευτεροβάθμιας υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους ασθενείς τους! Με αυτόν τον τρόπο, το Νοσοκομείο μας θα δέχεται αυτό και μόνο όλο τον όγκο περιστατικών του νομού, μιας και τα κέντρα υγείας συνεχώς αποδυναμώνονται. Το σύστημα υγείας πολύ γρήγορα θα μπλοκαριστεί, μιας και θα δεχθεί τεράστιο όγκο “αφιλτράριστων” περιστατικών, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού, έχοντας ως αποτέλεσμα και την αύξηση των κρουσμάτων, λόγω του συνωστισμού στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, επειδή δεν θα γίνεται διαλογή των περιστατικών στα κέντρα υγείας του νομού. Η έννοια της ύπαρξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει ως σκοπό την προάσπιση και προαγωγή και αποσυμφόρηση της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας (νοσοκομείο) καταργείται στο βωμό της επιπόλαιης βούλησης συγκεκριμένων φορέων, με αποτέλεσμα την κορύφωση του κινδύνου της δημόσιας υγείας των πολιτών. Οι “αρμόδιοι” φορείς κάνουν τα αντίθετα από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των λοιμωξιολόγων... ο Θεός βοηθός!!!

Ζητάμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της κρίσης από τη θέση που εκπαιδευτήκαμε και γνωρίζουμε πολύ καλά και απαιτούμε:

- Αμεσο εξοπλισμό όλων των δομών υγείας με τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης, απολυμαντικά, αντισηπτικά κ.λπ.).

- Αμεση επαναλειτουργία των ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων των κέντρων υγείας. Να σταλεί ο απαραίτητος εξοπλισμός δειγματοληψίας για τεστ ανίχνευσης του Covid-19.

- Ενίσχυση των δομών ΠΦΥ, ως κέντρα εξέτασης και διαλογής των ύποπτων κρουσμάτων, όσων χρήζουν νοσηλείας, ώστε να μην γίνουν τα νοσοκομεία χώροι διασποράς του ιού.

- Αμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων.

- Καμία μετακίνηση γιατρών που θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ΠΦΥ.

- Μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους στον κορονοϊό. Κανένας συνάδελφος να μην επιστρέφει στη δουλειά πριν τη συμπλήρωση 14 ημερών καραντίνας.

- Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών γιατρών, ώστε να ενταχθούν στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της επιδημίας, αμειβόμενοι από το κράτος.

- Πραγματοποίηση των τεστ ανίχνευσης εντός νομού, με ευθύνη του κράτους, για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις. Οι διαγνωστικές εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα να γίνονται δωρεάν χωρίς τη συμμετοχή των ασθενών.

- Ενίσχυση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο σπίτι» με προσωπικό και μέσα, ώστε να συνδράμουν τους ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται σε καραντίνα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER