Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 17:35

Καλοκαίρι και θάλασσα στην εποχή του κορονοϊού

Γράφτηκε από την
Καλοκαίρι και θάλασσα στην εποχή του κορονοϊού

Του Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη
Επίκουρου καθηγητή Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπροέδρου Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν και σκαρφαλώνουν σε καλοκαιρινά επίπεδα δίνουν και το σύνθημα της επιστροφής του καλοκαιριού στη ζωή μας. Οι ακτές της πατρίδας μας μαγεύουν και η ζωογόνος δύναμη της θάλασσας ίσως για πολλούς από εμάς φαντάζει είτε σαν αντίδοτο στην καταθλιπτική καθημερινότητα των τελευταίων μηνών ή σαν μια υπόσχεση για ένα πιο αισιόδοξο και φωτεινό αύριο. Για πολλούς επίσης αποτελεί και ένα ζωοδότη των οικονομικών τους προσδοκιών γιατί η επαγγελματική τους δραστηριότητα σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών στη θερινή περίοδο που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχει σαν άξονα το γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών. Παράλληλα όμως η επιστημονική κοινότητα υπενθυμίζει ότι ο ανθρωποφάγος κορονοϊός είναι ακόμα παρών ανάμεσά μας και ούτε η αύξηση της θερμοκρασίας ή το υγρό καλοκαιρινό κλίμα δεν αναστέλλει τη μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητά του.
Η Πολιτεία έδωσε ήδη το στίγμα των μέτρων που θα πρέπει οι επαγγελματικά ασχολούμενοι με την παροχή υπηρεσιών να υιοθετήσουν και επισημαίνει σε όλους μας την αναγκαιότητα της αυστηρής τήρησης των οδηγιών υγιεινής και τήρησης των μέτρων "κοινωνικής απόστασης". Πολλοί όμως διερωτώνται πόσο ασφαλείς θα πρέπει να αισθάνονται στο καλοκαιρινό τους μπάνιο.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ιός μεταδίδεται λιγότερο εύκολα στους ανοιχτούς παρά στους κλειστούς χώρους, αρκεί βέβαια να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσά μας. Η ακτινοβολία του ήλιου στην παραλία και το ελαφρό αεράκι έμμεσα μειώνουν τον βαθμό μεταδοτικότητας γιατί εξαφανίζουν σχετικά γρήγορα τα γεμάτα κορονοϊό μικροσταγονίδια που διασπείρει με το βήχα του ή την ομιλία του ένα φορέας του ιού. Η ασφαλής απόσταση ανάμεσά μας προσδιορίζεται το ελάχιστο στα 1,5-2 μέτρα, όσο δηλαδή περίπου η απόσταση από τα δάκτυλα του δεξιού μας χεριού μέχρι τα δάκτυλα του αριστερού, όταν τα άνω άκρα μας είναι σε πλήρη έκταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτός ο υποχρεωτικός κενός χώρος δεν επιτρέπει τη συμμετοχή μας σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες και μπορεί να παραβιαστεί μόνο από τα άτομα που συμβιώνουμε στο σπίτι μας. Οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι φορείς που μεταδίδουν τον ιό είναι είτε ασυμπτωματικοί ή έχουν πολύ ελαφρές ενοχλήσεις που δεν αντιστρατεύονται και δεν περιορίζουν την κοινωνικότητα του πάσχοντος. Τη φροντίδα για τήρηση ασφαλούς απόστασης οφείλουν να τηρήσουν ευλαβικά οι ανήκοντες στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Για να διατηρήσετε αυτές τις συνιστώμενες αποστάσεις ασφαλείας ίσως θα πρέπει να αποφύγετε τις πολυπληθείς και πολυδιαφημισμένες παραλίες και να προτιμήσετε τις πιο ερημικές.
Η μετάδοση του ιού μπορεί επίσης να ευοδωθεί με το άγγιγμα κάποιου αντικειμένου ή μιας επιφάνειας και στη συνέχεια με τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα μας. Ο ιός μπορεί να μείνει ζωντανός έως και 3 ημέρες σε μολυσμένες επιφάνειες από πλαστικό ή ανοξείδωτο ατσάλι, σε χάρτινα αντικείμενα για μια μέρα και για λίγες ώρες σε χάλκινα. Βέβαια και εδώ η υψηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος θα περιορίσει τα χρονικά αυτά διαστήματα. Επομένως πριν χρησιμοποιήσετε ενοικιαζόμενο εξοπλισμό, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, βεβαιωθείτε ότι έχει καθαριστεί και απολυμανθεί. Επιλέξτε να χρησιμοποιήσετε δικές σας ρακέτες, μπάλες και άλλα παιχνίδια θαλάσσης και μην μοιράζεστε τέτοιου είδους εξοπλισμό με άλλους.
Ενημερωθείτε πριν χρησιμοποιήσετε κοινούς χώρους υγιεινής για τον σχολαστικό τους καθαρισμό και απολύμανση και καλό θα ήταν να διαθέτετε επιπλέον και ατομικό εξοπλισμό αντισηπτικού χεριών και ειδικά μαντηλάκια με αντισηπτικό. Σε κλειστούς χώρους συνιστάται η χρήση μάσκας προσώπου, να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας πριν πιέσετε το μοχλό της ροής του νερού ξεπλύματος και να πλένετε "σχολαστικά" τα χέρια σας στη συνέχεια. Αν μειωθεί ο χρόνος παραμονής μας στην παραλία θα μειωθεί και η πιθανότητα χρήσης κοινών χώρων υγιεινής.
Η χρήση ειδικών αντισηπτικών και η χλωρίωση του νερού κάνει αδύνατη τη μετάδοση του κορονοϊού με την κολύμβηση σε πισίνες. Ακόμη όμως και εκεί κρατείστε τις ασφαλείς αποστάσεις από τους άλλους κολυμβητές. Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ενδεχόμενο κίνδυνο νόσησης με την κολύμβηση σε μολυσμένες από τον ιό μέσω λυμάτων λίμνες και ποτάμια. Το θαλασσινό νερό δεν έχει ενοχοποιηθεί επειδή ίσως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και μεγάλη πιθανότητα αραίωσης της μόλυνσης στο νερό, λόγω του μεγάλου όγκου του υγρού στοιχείου στην ανοικτή θάλασσα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κολύμβηση και όλες οι θαλάσσιες αθλητικές ενασχολήσεις που διακρίνονται από αυξημένη φυσική δραστηριότητα επιδρούν θετικά στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Εντούτοις στην εποχή της πανδημίας επιβάλλεται και η λήψη ειδικών επιπλέον μέτρων ώστε να είναι και απόλυτα ασφαλείς από τις επιβουλές του κορονοϊού. Μην ξεχνάτε ότι όσοι δεν νιώθουμε καλά ή έχουμε έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα οφείλουμε να μείνουμε σπίτι και να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας.

 


NEWSLETTER