Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 09:23

Μεσσηνία: Ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλουν οι γιατροί 

Γράφτηκε από τον

 

“Εχουμε εκπέμψει SOS και κανείς δεν μας ακούει” τόνισε η διευθύντρια της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Νικολέττα Αποστολοπούλου, χθες το απόγευμα σε συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη συνάντηση που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με αφορμή τον ορισμό του ως νοσοκομείου Covid-19, γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία και την ανησυχία τους, χτυπώντας δυνατά το καμπανάκι για αδυναμία ανταπόκρισης στον κορονοϊό, τη στιγμή που οι παθολογικές κλινικές δεν μπορούν να βγάλουν πρόγραμμα εφημεριών. Τόνισαν ξεκάθαρα ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου, κυρίως σε γιατρούς και πρώτα απ’ όλα σε παθολόγους.

Η κ. Αποστολοπούλου παρατήρησε ότι το πρόγραμμα εφημεριών είναι επισφαλές, αν όχι επικίνδυνο, και σημείωσε πως το ιατρικό προσωπικό, λόγω των ελλείψεων, επιβαρύνει την υγεία του. “Για μια εβδομάδα ήμουν μόνη μου, δεν αντέχω άλλο” σημείωσε - και υπογράμμισε πως έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο της ιεραρχίας και κάνει την ίδια δουλειά που έκανε όταν διορίστηκε.

Είπε ακόμα ότι 6 ημέρες του Αυγούστου έμειναν ακάλυπτες από εφημερίες, πως από τις 26 του μήνα δεν υπάρχει παθολόγος να εφημερεύει, και τόνισε ότι μετά τα έγγραφα στην ΥΠΕ και στο υπουργείο που κανείς δεν ακούει, το επόμενο που θα στείλει θα είναι στην Εισαγγελία.

Ο Κώστας Αποστολόπουλος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, παρατήρησε ότι η ΥΠΕ χωρίς να ρωτήσει το νοσοκομείο αν έχει τις δυνατότητες προσωπικού και χώρων, μας ζητεί να νοσηλεύσουμε περιστατικά Covid-19 και από άλλους νομούς χωρίς να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό.

Ο κ. Αποστολόπουλος πρότεινε στην ΥΠΕ να ορίσει ως Covid-19 όλα τα νοσοκομεία ή να ορίσει και άλλα εντός ΥΠΕ, όχι μόνο την Καλαμάτα και το Αγρίνιο, αναφέροντας ενδεικτικά την Τρίπολη και τον Πύργο. Μίλησε για σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και επεσήμανε πως είχε ζητήσει να προκηρυχθούν 4 θέσεις παθολόγων και προκήρυξαν νεφρολόγους.

Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χαράλαμπος Χουσιανίτης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, γιατί στις παρούσες συνθήκες δύσκολα το νοσοκομείο θα ανταποκριθεί ως νοσοκομείο Covid-19. Μίλησε για σοβαρή υποστελέχωση, μη επάρκεια του ιατρικού προσωπικού, που οδηγεί σε υπερκόπωση τους γιατρούς με κινδύνους για την υγεία τους και για ιατρικό λάθος. Επιβεβαίωσε πως είναι διογκωμένο το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών στις παθολογικές κλινικές και αδυνατούν να καταρτίσουν πρόγραμμα εφημεριών.

Στη συνάντηση που συνεχίστηκε, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς, εκπρόσωπος του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς έστειλε μήνυμα ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να φύγει από την Αθήνα.

Γ.Σ.