Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 09:23

Μεσσηνία: Πρόβλημα για την Ανατολική Πυλία η έλλειψη γιατρών

Γράφτηκε από τον

 

 

Το Κέντρο Εφημερίας στο Περιφερειακό Ιατρείο Λογγάς που καλύπτει την Ανατολική Πυλία, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εφημερίες όλου του μήνα, λόγω έλλειψης γιατρών.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης που έχει την ευθύνη της περιοχής, στην Ανατολική Πυλία υπάρχουν τα Περιφερειακά Ιατρεία Λογγάς, Χαρακοπιού και Κορώνης, με το ωράριο των γιατρών να είναι 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι. Το Κέντρο Εφημερίας Λογγάς λειτουργεί όλο το 24ωρο, μέχρι τις 8 το πρωί της επόμενης μέρας.

Το Π.Ι. Κορώνης έχει ένα γιατρό επιμελητή, το ίδιο και το Π.Ι. Χαρακοπιού, ενώ το Π.Ι. Λογγάς έχει έναν αγροτικό γιατρό και αυτές τις μέρες έρχεται και δεύτερος αγροτικός. Κάθε γιατρός κάνει 6 εφημερίες το μήνα και αντίστοιχα παίρνει ρεπό, πράγμα που σημαίνει ότι όταν καθυστερεί να πάει δεύτερος αγροτικός γιατρός -όπως το φετινό καλοκαίρι- υπάρχουν 6 τουλάχιστον μέρες το μήνα που δεν καλύπτεται η εφημερία.

Το πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή επιδεινώνεται, καθώς δεν υπάρχει ασθενοφόρο.

Οσον αφορά το αίτημα και την αποδοχή του από το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αίπειας στον Αγιο Ανδρέα, εδώ και 15 - 20 χρόνια παραμένει στα χαρτιά, καθώς δεν προχώρησε και το κτηριακό, η διαμόρφωση - ανακατασκευή των αποθηκών του ΑΣΟ για τη στέγαση του Κ.Υ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κορώνη το τελευταίο διάστημα υπάρχει κλίμα κινητοποίησης, με αίτημα αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στην περιοχή, μετά από το θάνατο μιας 71χρονης γυναίκας στην παραλία Μεμί και τροχαία ατυχήματα που ακολούθησαν.

Σε σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας οι πολίτες της περιοχής σημειώνουν: “Ζητάμε τη στελέχωση του Αγροτικού Ιατρείου Κορώνης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να έχουμε γιατρό όλο το 24ωρο και όχι μόνο τους θερινούς μήνες. Να λειτουργήσουν ξανά οι εφημερίες, οι οποίες έχουν σταματήσει λόγω κορονοϊού, είτε στην Κορώνη είτε στη Λογγά. Να υπάρχει πάντα ασθενοφόρο, ακόμα και σε κεντρικό σημείο της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης, για να είναι άμεση η διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Δεν δεχόμαστε άλλη εγκατάλειψη του τόπου και των ανθρώπων της. Εχουμε δικαίωμα και διεκδικούμε το αυτονόητο, την ισάξια αντιμετώπιση στο θέμα της υγείας. Ολοι μαζί ας συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, για να εισακουστούν οι εκκλήσεις και τα αιτήματά  μας. Χάνεται πολύτιμος χρόνος, χάνονται αθώες ψυχές”.

Να αναφέρουμε ακόμα ότι οι αντιδήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Σιψάς και Διονύσης Αγγελόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνης Νίκος Γιαλλελής, σε κοινή επιστολή τους μιλούν για τραγική κατάσταση στην περιοχή τους από πλευράς ιατρικής φροντίδας, σημειώνοντας: “Εχουμε επισημάνει και στο παρελθόν ότι χρειάζεται μια μόνιμη λύση με ένα κέντρο υγείας πλήρως εξοπλισμένο, για να παρέχει πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας της Δ.Ε. Κορώνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, βεβαίως και στους επισκέπτες μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συμπολίτες μας εκφράζοντας τη διαμαρτυρία μας και την αγανάκτησή μας, για την απαράδεκτη κατάσταση που υφίσταται με την έλλειψη ουσιαστικής  ιατρικής φροντίδας. Ελπίζουμε πως οι αρμόδιοι θα βρουν τρόπο να δώσουν λύση σε τούτο το σοβαρό πρόβλημα”.

Γ.Σ.