Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 09:23

Εμβολιασμοί για κορονοϊό αρχές Ιανουαρίου στην Καλαμάτα (βίντεο)

Εμβολιασμοί για κορονοϊό αρχές Ιανουαρίου στην Καλαμάτα (βίντεο)

Το χώρο στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας όπου από τις αρχές του 2021 θα λειτουργεί το κέντρο εμβολιασμών για τον κορονοϊό, επισκέφθηκε χθες το πρωί ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κι ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Κέντρου - γιατρό Παναγιώτη Κατσαφάδο.

Παράλληλα, ο δήμαρχος ζήτησε να συνεχιστούν και να πραγματοποιηθούν ακόμα περισσότερα τεστ Covid-19, κυρίως ταχείας ανίχνευσης.

“Εδώ (στο ισόγειο του κτηρίου) θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, υπολογίζουμε την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη”, παρατήρησε ο κ. Κατσαφάδος και ξεκαθάρισε: “Το ότι θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, δεν σημαίνει ότι αυτόματα ο κορονοϊός έφυγε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Μάσκα πάντα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας και το κυριότερο: τα τεστ που κάνουμε για την ανίχνευση, τα rapid και τα κλασικά, τα μοριακά θα συνεχίσουν να γίνονται και η προσοχή θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Και σιγά - σιγά θα φθάσουμε στην ανοσία και θα διώξουμε επιτέλους τον ιό από πάνω μας”.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά κι ενημέρωσε ότι “επειδή ο αριθμός των εμβολίων που θα έρθει, δεν είναι για να καλύψουν όλο τον πληθυσμό της χώρας, θα ξεκινήσουμε από άτομα μεγάλης ηλικίας και από άτομα που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα, καθώς και από το υγειονομικό προσωπικό που έχει αυξημένο ρίσκο να έρθει σε επαφή με τον ιό”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι τον ενημέρωσε ο κ. Κατσαφάδος για την έναρξη των εμβολιασμών που θα ξεκινήσουν αρχές Ιανουαρίου και παρατήρησε: “Είναι πάρα πολύ κρίσιμο και η επιστημονική κοινότητα έκανε πάλι το χρέος της, όπως κάνει πάντα. Εμείς ως Δήμος Καλαμάτας στηρίζουμε κάθε προσπάθεια, είναι υποχρέωσή μας, η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Εμείς οφείλουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων της υγείας”. Υπενθύμισε πως “έχουμε το Μέγαρο Χορού, το οποίο έχουμε διαθέσει για τα γρήγορα τεστ που γίνονται εκεί” και σημείωσε: “Ζήτησα από τον διευθυντή να μεταφέρει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε και άλλο τα γρήγορα τεστ. Δεν πρέπει να περιμένουμε και να εφησυχάζουμε ότι θα έρθει το εμβόλιο.

Πρέπει να προσέχουμε μέχρι να δημιουργηθεί ανοσία και να έχει εμβολιαστεί ο περισσότερος πληθυσμός της χώρας μας, ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτόν τον εφιάλτη που ζήσαμε όλους αυτούς τους μήνες. Και να τον αφήσουμε πίσω μας με τις όσο λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες”. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες” και δήλωσε πως τους ευχαριστούμε για όλα όσα έχουν κάνει τόσους μήνες”.

Στην ενημέρωση που έκανε στον δήμαρχο, ο κ. Κατσαφάδος παρατήρησε ότι “θέλει προσοχή το εμβόλιο. Πρέπει να του κάνουμε ανασύσταση, γιατί έρχεται σαν σκόνη. Να του βάλουμε συγκεκριμένα ml ορού, να ακολουθήσουμε ακριβώς τις οδηγίες της εταιρείας και να γίνει σωστή δουλειά. Και πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα”.

Για το πώς θα ενημερωθεί ο κόσμος να πάει για το εμβόλιο, ο διευθυντής είπε ότι υπάρχει η άυλη συνταγογράφηση με μηνύματα στο κινητό, όμως παρατήρησε ότι είναι μόλις γύρω στο 7% με 10% αυτοί που έχουν την άυλη και υπάρχει και η περίπτωση να δημιουργηθεί ένα κέντρο στην Αθήνα, μια γραμμή συγκεκριμένη με τηλεφωνητές που θα μπορεί ο πολίτης να κλείσει το ραντεβού ή να αναλάβει το κάθε κέντρο υγείας να ενημερώνει τα άτομα που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

“Να συνεχίσουμε τα προληπτικά μέτρα, να κάνουμε περισσότερα τεστ και εμείς, αλλά και η Πολιτεία να στηρίξει με τα γρήγορα τεστ, για να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού”, επεσήμανε ο δήμαρχος.

Γ.Σ.