Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 08:30

Η Αθαν. Καρούνου στην "Ε": Διαφάνεια στις επιτροπές αξιολόγησης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

Η Αθαν. Καρούνου στην "Ε": Διαφάνεια στις επιτροπές αξιολόγησης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

 

Στη διάθεση των ενδιαφερόμενων-ασθενών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια, θα είναι πλέον τα ονόματα των γιατρών που συμμετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ο e-ΕΦΚΑ αίρει την ανωνυμία των γιατρών μετά από τον αγώνα της ΕΣΑΜΕΑ και των οργανώσεων μελών της για ένα αξιοπρεπές και δίκαιο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας. Η Μεσσήνια Αθανασία Καρούνου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΜΕΑ, εξηγεί μιλώντας στην “Ε” τη σημασία αυτής της απόφασης. Τονίζει δε τις συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις της Συνομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια, για τη διεκδίκηση της βελτίωσης των ΚΕΠΑ σε όλα τα επίπεδα, κι ανάμεσά τους τη γνωστοποίηση των ονομάτων των ιατρών.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Από την αρχή της λειτουργίας των ΚΕΠΑ το 2011, η Συνομοσπονδία έχει επισημάνει ότι οι γνωματεύσεις αναπηρίας που εκδίδονται και χορηγούνται πρέπει να υπογράφονται από τους ιατρούς εξέτασης, όπως γίνεται και με τις γνωματεύσεις της ΑΣΥΕ (Ανώτατη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή για στρατιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους), διότι η ανωνυμία που υπάρχει έχει οδηγήσει σε ασύμβατη με τη λειτουργία των επιτροπών συμπεριφορά και έχει οδηγήσει πολίτες που θεώρησαν ότι αδικήθηκαν σε διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους της 17ης Ιουλίου 2020, ικανοποιείται το εν λόγω αίτημα της ΕΣΑμεΑ, για γνωστοποίηση των ονομάτων ιατρών των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

ΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟ e-ΕΦΚΑ

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την έκανε αποδεκτή στις 23 Δεκεμβρίου, οπότε με ανακοίνωση, η οποία αποστέλλεται στις Γραμματείες των ΚΕΠΑ, κάνει ξεκάθαρο ότι ύστερα από την σχετική γνωμοδότηση (αρ. 123/2020) του ΣΤ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους “οι ιατρικοί φάκελοι των αιτούντων πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας τηρούνται στη μονάδα σας, παρακαλούμε όπως μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων, χορηγείτε τα αιτούμενα διοικητικά έγγραφα με τα ονοματεπώνυμα των ιατρών – μελών των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ”. Την εν λόγω ανακοίνωση υπογράφει μάλιστα η Μεσσήνια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών και Υγείας, Βαγιούλα Αγαδάκου.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΣΑΜΕΑ

Αυτό που η Αθανασία Καρούνου τονίζει είναι πως δεν απειλούνται τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών. Όσο για τα άτομα με αναπηρία και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, αυτοί δεν έχουν πλέον τίποτα να φοβούνται σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στα στοιχεία του φακέλου τους, καθώς θα μπορούν, αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη, να καταθέσουν μια αίτηση στη Γραμματεία ΚΕΠΑ και να τους γνωστοποιηθούν τα ονόματα των γιατρών, από τους οποίους αξιολογήθηκαν.

Μέχρι τώρα δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, εξηγεί η ίδια, και στις περιπτώσεις που κάποιος/α θεωρούσε ότι αδικήθηκε από την επιτροπή ΚΕΠΑ, απευθύνονταν στη Συνομοσπονδία ή και στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να ζητήσουν τη σωστή αξιολόγηση της αναπηρίας του. “Όταν γνωστοποιούν στο πολίτη τα στοιχεία που ζητά και τα οποία αφορούν το φάκελό του, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και δεν υπάρχει ο φόβος από τους πολίτες για τη μη σωστή αξιολόγησή τους” σημειώνει η κ. Καρούνου. Και προσθέτει πως έτσι κι αλλιώς “δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει μυστικότητα σε αυτό το κομμάτι, και εφόσον δεν υπάρχει λόγος, δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν γνωστοποιούνταν τα ονόματα των γιατρών”.

Ν.Κ.