Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 11:32

Self testing: Τι είναι και πώς θα το κάνουμε στο σπίτι - Τα υπέρ και τα κατά

Γράφτηκε από την


Tα self test θα τα προμηθεύονται οι πολίτες δωρεάν από τα φαρμακεία και μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα θα γνωρίζουν αν έχουν μολυνθεί από κορονοϊο


Μέσω self-testing - δηλαδή αυτοεξέτασης και διενέργειας rapid test κατ' οίκον - θα μπορούν οι Ελληνες πολίτες μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα να γνωρίζουν αν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Από τη στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα σάλιου με τον ειδικό στυλό, που θα υπάρχει στη συσκευασία, από το στόμα και να κάνει το τεστ. Η συσκευασία περιλαμβάνει τον ειδικό ανιχνευτή του κορονοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα.

Αν και ακόμη δεν είναι γνωστό το είδος του τεστ που θα χρησιμοποιηθεί, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) αναφέρει ότι τα τεστ αυτοεξέτασης στο σπίτι γίνονται με δείγμα αίματος, δηλαδή με ένα τσίμπημα, όπως συμβαίνει και στη μέτρηση σακχάρου και το αποτέλεσμα θα προκύπτει με παρόμοιο τρόπο που χρησιμοποιείται στα τεστ εγκυμοσύνης. Άλλα παρόμοια γρήγορα τεστ αυτοεξέτασης είναι τα τεστ συλλογής δειγμάτων σιέλου και συλλογής ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος.

Ένα test την εβδομάδα
Βάσει του σχεδίου θα περάσουμε από 300.000 τεστ ανά εβδομάδα σε, δυνητικά, έως και 10 εκατ. τεστ εβδομαδιαίως. Κάθε πολίτης από το τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ, ώστε να μπορεί να επιτηρεί ατομικά την υγεία του και τη μεταδοτικότητα του ιού σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος στο περιβάλλον του.

Πηγή: ethnos.gr