Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 09:00

Κλινική μελέτη για ελαιόλαδο και καρδιαγγειακές παθήσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κλινική μελέτη για ελαιόλαδο και καρδιαγγειακές παθήσεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

 

Κλινική μελέτη που θα εξετάσει την ευεργετική επίδραση του πολυφαινολικού ελαιόλαδου στην υγεία των ανθρώπων, και ιδιαίτερα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόκειται να διεξαγάγει το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Η μελέτη θα γίνει από την Καρδιολογική Κλινική σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη.

Χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, στο νοσοκομείο:

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη χαιρέτισε την επιστημονική δουλειά που γίνεται από τους γιατρούς στον τομέα αυτό, και ιδιαίτερα τη μελέτη για το ελαιόλαδο. Εξέφρασε διπλή χαρά, γιατί εμπλέκεται ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, που έχει ασχοληθεί με την προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μεσσηνιακού ελαιολάδου, αλλά και γιατί η προσπάθεια αφορά την πρόληψη και την προστασία της υγείας. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης θα προσθέσουν στην επιστημονική γνώση και στην εξέλιξη θεμάτων της ιατρικής, εκτιμώντας πως θα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιστημονική κοινότητα και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.

Ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης παρατήρησε ότι είναι μια κλινική μελέτη που θα γίνει σε ελληνικό έδαφος, σε ένα θέμα που αφορά την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Εκανε λόγο για μελέτη που θα εξετάσει ότι αν διαφορά του ελαιόλαδου στην περιεκτικότητα σε φαινόλες έχει διαφορετική επίδραση στην υγεία. Εκτίμησε πως θα εξαχθούν τα πιο χρήσιμα συμπεράσματα για το ελληνικό ελαιόλαδο και για όλο τον κόσμο. Δήλωσε ότι θα υπάρχει η επιστημονική του συμπαράσταση και ενημέρωσε πως σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες 4 κλινικές μελέτες στην Ελλάδα και άλλες 5 παγκόσμια, τις οποίες συντονίζει το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Κουδούνης στάθηκε στη σημασία της κλινικής μελέτης για τις καρδιαγγειακές νόσους και παρατήρησε πως οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου είναι γνωστές από την αρχαία εποχή.

Ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης υπογράμμισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του πολυφαινολικού ελαιόλαδου και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε εθελοντές, να μετάσχουν στην κλινική μελέτη, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα τους δοθούν. Ιδιαίτερα ανέφερε την ανάγκη να βρεθούν άτομα με υψηλή κακή χοληστερίνη.

Ο γιατρός Χρήστος Κούρεκ, από τη θεραπευτική κλινική του νοσοκομείου “Αλεξάνδρα”, υπεύθυνος για το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί στη μελέτη, παρατήρησε ότι οι κάτοικοι της Μεσσηνίας που θα μετάσχουν θα πρέπει να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και τις δοσολογίες του ελαιόλαδου που θα παίρνουν. Είπε ότι θα χρειαστούν 100 άτομα, 75 με χοληστερίνη και 25 υγιή, και πως το χρονοδιάγραμμα της μελέτης είναι 3 μήνες.

Η Γεωργία Μπουζαλά, από την Κλεισούρα της Δημοτικής Ενότητας Αίπειας, ως εκπρόσωπος της εταιρείας Elettra που θα προσφέρει το πολυφαινολικό ελαιόλαδο (αγουρέλαιο), επεσήμανε ότι “στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη σωστή διατροφή για να είμαστε υγιείς”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER