Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 08:29

Τα όριά της έχει ξεπεράσει η κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Τα όριά της έχει ξεπεράσει η κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας (βίντεο)

Τα όριά της έχει φτάσει κι έχει ξεπεράσει η κλινική Covid του Νοσοκομείου Καλαμάτας, και για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που χρειάζονται νοσηλεία προγραμματίζεται να αυξηθούν τα κρεβάτια στον υπάρχοντα χώρο.

Η εκτίμηση της διοικήτριας του Νοσοκομείου Ελένης Αλειφέρη είναι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο – και εξετάζεται η προοπτική της διακομιδής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

Τα όριά τους λόγω του καύσωνα ξεπέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου (δόθηκαν κρεβάτια από τη Χειρουργική), με αποτέλεσμα η παραγωγή οξυγόνου να μη φτάσει για όλες τις ανάγκες και να χρειαστεί η λειτουργία της εφεδρικής δεξαμενής οξυγόνου.

Ειδικότερα, η κ. Αλειφέρη παρατήρησε ότι “ζούμε τις χειρότερες στιγμές στη Μεσσηνία από πλευράς κορονοϊού”. Μας ενημέρωσε ότι χθες υπήρχαν 38 άτομα στην κλινική Covid και εκτίμησε πως “η κατάσταση θα επιδεινωθεί, γιατί αυτή την εβδομάδα η επισκεψιμότητα στο νομό θα αυξηθεί. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη στην κλινική Covid”. Διευκρίνισε ότι “αυτό σημαίνει μεγάλη πίεση στο Τμήμα Επειγόντων και στη Βραχεία Νοσηλεία, γιατί είναι πολλά τα κρούσματα, επιβεβαιωμένα και ύποπτα που έρχονται για έλεγχο”.

Η διοικήτρια επεσήμανε πως υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα: “Λόγω του καύσωνα η προηγούμενη εβδομάδα κύλησε με μεγάλη πίεση στο Τμήμα Επειγόντων και στις Παθολογικές. Εφτασαν στο 120%, λειτουργήσαμε και με κρεβάτια από τη Χειρουργική”.

Επιβεβαίωσε ότι “είναι μια δύσκολη εποχή για το νοσοκομείο” και εξήγησε: “Η Μεσσηνία έχει αυξήσει την επισκεψιμότητά της, έχει διπλασιάσει τον πληθυσμό της, κι εμείς προσπαθούμε για επάρκεια και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας”.

Για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, παρατήρησε πως “είμαστε σε συνεννόηση με την 6η ΥΠΕ. Υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση σε Σπάρτη, Τρίπολη, Κυπαρισσία, για τα πιο ελαφρά παθολογικά περιστατικά”.

Κρούσματα κορονοϊού, αν χρειαστεί, θα διακομιστούν στο κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς στο Ρίο της Πάτρας.

“Προς το τέλος Αυγούστου θα υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα νοσηλειών” επέμεινε η κ. Αλειφέρη και μας πληροφόρησε ότι “δεν έχουμε προς διασωλήνωση ασθενείς”, κάνοντας λόγο για επιτυχία της κλινικής Covid. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι “αν υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις θα διακομιστούν στην Πάτρα”.

Επίσης, μας ενημέρωσε ότι ήταν τέτοια η πίεση την προηγούμενη εβδομάδα που “η παραγωγή οξυγόνου δεν επαρκούσε για την κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου. Χρειάστηκε η χρήση της εφεδρικής δεξαμενής οξυγόνου”.

Τέλος, μας απάντησε ότι οι ασθενείς στην κλινική Covid είναι διαφόρων ηλικιών, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι.

Γ.Σ.


NEWSLETTER