Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2021 08:11

Πρόεδρος Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας: Να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης γιατρών

Γράφτηκε από τον
Πρόεδρος Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας: Να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης γιατρών

Το δυνατό και καλά στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας θα δώσει λύση στην πανδημία, τονίζει σε δηλώσεις της η νέα πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Χρυσάνθη Μάλλιου, και ζητεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης γιατρών από την ΥΠΕ, στις ειδικότητες που υπάρχει ενδιαφέρον.

Η κ. Μάλλιου επιβεβαιώνει ότι για σημαντικές ειδικότητες την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, όπως παθολόγοι και γιατροί για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, δεν υπάρχει προσφορά στις προκηρύξεις που γίνονται, υπενθυμίζοντας ότι το 30% του ιατρικού επιστημονικού μας προσωπικού έχει φύγει στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει πρόσκληση αυτή την περίοδο από τη Μεγάλη Βρετανία σε Ελληνες γιατρούς, χωρίς βίζα, με τριπλάσιους και τετραπλάσιους μισθούς.

Ακόμα, εκφράζει φόβο για τη μετάλλαξη Ομικρον, “γιατί βρίσκει το ΕΣΥ αποδυναμωμένο, περισσότερο αποδυναμωμένο”. 

“Είμαστε και θα είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάμε στην πόλη μας και στο νομό μας” παρατήρησε η νέα πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ στη Μεσσηνία και κάλεσε τους πολίτες “να μας βοηθήσουν, να κρατούν τις αποστάσεις, να προσέξουν τους δικούς τους ανθρώπους, να εμβολιαστούν”, εκτιμώντας πως “είναι πάρα πολύ σημαντικό”.

Επαναλαμβάνοντας τα πάγια ζητήματά τους, επεσήμανε ότι “θέλουμε να τελειώσουν με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες οι προσλήψεις που αναμένουμε να γίνουν από την ΥΠΕ. Πραγματικά αυτή την ύστατη στιγμή κάνουμε την ύστατη έκκληση να γίνει αυτό. Η μόνη λύση στην πανδημία και σε οτιδήποτε συμβεί είναι να υπάρχει ένα δυνατό, ένα καλά στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Εξάλλου, το έχουν αποδείξει και οι καιροί”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι “μας φοβίζει η μετάλλαξη Ομικρον, γιατί βρίσκει το ΕΣΥ αποδυναμωμένο, περισσότερο αποδυναμωμένο, γιατί λείπουν οι συνάδελφοί μας οι ανεμβολίαστοι, γιατί έχουν νοσήσει γιατροί, γιατί θα νοσήσουν γιατροί, γιατί περιμένουμε ένα άλλο φαινόμενο με την Ομικρον”.

 ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Παναγιώτης Νάνος διευκρίνισε πως “έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα σε πολύ πιο ισχυρά συστήματα υγείας, όπως είναι το Βρετανικό. Η Ομικρον είναι πολύ μεταδοτική, έχουν αρρωστήσει πολλοί συνάδελφοι και γιατροί και νοσηλευτές, που λείπουν από το ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας και τους έχει αναγκάσει να αναστείλουν τις βίζες. Ενώ μέχρι τώρα, λόγω Brexit, χρειαζόταν βίζα για να πάει να δουλέψει κάποιος, ήδη από προχθές τις έχουν αναστείλει, γιατί ψάχνουν να αντικαταστήσουν αυτούς που λείπουν. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εδώ, ειδικά τώρα που λείπουν και οι συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οπως είπε και η ίδια η υφυπουργός, χρειαζόμαστε τους πάντες. Μην φθάσουμε σε σημείο να καταρρεύσουμε”.

 

Η ΜΙΣΗ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Σε άλλη ερώτηση η κ. Μάλλιου απάντησε ότι “η εικόνα με τους γιατρούς στο νοσοκομείο δεν έχει βελτιωθεί” και εξήγησε αναλυτικά για τις προκηρύξεις, για τη μισή και όλη την αλήθεια, σημειώνοντας: “Γίνεται μια παρεξήγηση εδώ πέρα. Είναι κάτι που λέμε, αλλά δεν λέμε όλη την αλήθεια. Λέμε ότι έχουμε προκηρύξει θέσεις, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί για να έρθουν. Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν κάποιες θέσεις, όπως παθολόγων, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, που προκηρύσσονται και επαναπροκηρύσσονται και δεν βρίσκονται γιατροί. Θα φτάναμε κάποια στιγμή στο δημόσιο σύστημα υγείας σε αυτή την κατάσταση. Εχει φύγει το 30% του ιατρικού επιστημονικού μας προσωπικού στο εξωτερικό. Βλέπετε η Αγγλία ανοίγει, «έλα χωρίς βίζα, σε πληρώνω 3-4 φορές πάνω από το μισθό που παίρνεις, έλα να δουλέψεις».

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Προκηρύσσουμε θέσεις που δεν καλύπτονται. Εχουμε, όμως, από την άλλη, θέσεις που εκκρεμούν από το 2020 και το 2021 το Φεβρουάριο, οι οποίες δεν προχωράνε. Εχουμε 2 θέσεις παιδιάτρων, 2 θέσεις ακτινολόγων, μία αναισθησιολόγου που δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με αυτή. Υπάρχουν θέσεις που έχουν σκαλώσει στην ΥΠΕ και δεν προχωράνε. Μιλάμε για θέσεις μόνιμου προσωπικού”.

Κλείνοντας, ο κ. Νάνος ενημέρωσε πως “έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από έναν και περισσότερους συναδέλφους”.

Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER