Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 12:49

O Πλεύρης για καταπολέμηση κουνουπιών στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την
O Πλεύρης για καταπολέμηση κουνουπιών στην Πελοπόννησο

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και συνεχίζει υπεύθυνα και εντατικά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης κουνουπιών, με τίτλο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών, Δημιουργία Δομής Ελέγχου και Ανάπτυξη Μηχανισμού Επιτήρησης και Επαγρύπνησης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», για τα έτη 2021-2022”.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα “Στο έλεος των κουνουπιών η κτηνοτροφία της Πελοποννήσου”.

Ο υπουργός παρατηρεί ότι “στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιούνται στοχευμένες δράσεις ελέγχου και καταπολέμησης κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Επιπροσθέτως το πρόγραμμα συνεπικουρείται από μηχανισμούς επιτήρησης για να εξακριβωθεί το επίπεδο κινδύνου για τη μετάδοση ελονοσίας , ιού του Δυτικού Νείλου (WNV) ή και άλλων παθογόνων παραγόντων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα χωροχρονικά στοχευμένων επεμβάσεων σε σχέση με το εκτιμώμενο κίνδυνο για την πρόληψη ανάπτυξης επιδημικών φαινομένων”.

Αναφέρεται, ακόμα, ότι “τα τελευταία έτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε και την
ευθύνη και την χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας (από 2012) και του ιού του Δυτικού Νείλου (WNV) (από το 2017), διασφαλίζοντας έτσι την δημόσια υγεία, την οικονομία, και το τουριστικό προϊόν της περιοχής, παραμένοντας προσηλωμένη στους στόχους που είχαν τεθεί για τα σοβαρά θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας”.

Ο κ. Πλεύρης ενημερώνει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών, κατά το 2021 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και οι θάνατοι ζώων που διαπιστώθηκαν ήταν, στην Αρκαδία 14 κρούσματα και 1 θάνατος και στη Λακωνία 37 κρούσματα και 13 θάνατοι.

Επίσης, διαπιστώνει πως “ο διαγωνισμός για την κουνουποκτονία δεν σχετίζεται με την προστασία των ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό. Τα κρούσματα στα ζώα ήταν ελάχιστα και με ήπια σχετικά συμπτώματα, οπότε δεν θεωρούμε ότι προκλήθηκε αξιόλογη οικονομική ζημιά. Σε όλες τις περιπτώσεις λήφθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα”.

Τέλος, όσον αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για απώλεια ζώων λόγω καταρροϊκού πυρετού, αναφέρει ότι “σύμφωνα με την ετήσια ΚΥΑ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών για τις οικονομικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης, χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται σκόπιμη και επιβάλλεται η θανάτωση ζώων τους από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, στα πλαίσια λήψης υγειονομικών μέτρων ή για λόγους ευζωίας, και δεν υπήρξε τέτοια περίπτωση”.


NEWSLETTER