Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 13:45

 Κάλεσμα από το Σύλλογο Νεφροπαθών Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
 Κάλεσμα από το Σύλλογο Νεφροπαθών Μεσσηνίας

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μεσσηνίας με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της δωρεάς οργάνων που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής.

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος επισημαίνει “την σοβαρότητα της δωρεάς μιας και πολλά μέλη μας είναι λήπτες από αυτή την γενναία πράξη και γνωρίζουν τι σημαίνει να ευεργετηθείς λαμβάνοντας το δώρο ζωής που στην δική μας περίπτωση είναι το νεφρό.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει μόλις 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 8 – 10 χρόνια. Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν προτού βρεθεί μόσχευμα.

Η έλλειψη δωρητών οργάνων στη χώρα μας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ελλιπή ή εσφαλμένη ενημέρωση ή και σε παραπληροφόρηση, σχετικά με το ιατρικό σύστημα, ως προς την εμπορία οργάνων. Ακόμα, ίσως και σε προκαταλήψεις, προλήψεις για το τέλος της ζωής.

Η χώρα μας ξοδεύει 150-200 χιλιάδες ευρώ ετησίως για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό.

Ο πληθυσμός της χώρας μας εξακολουθεί κατά το 65% να δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι.

Εμείς σήμερα, μιλώντας από καρδιάς, ζητάμε από το κοινό να ενημερωθεί μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα www.eom.gr και ας σκεφτεί ο καθένας μας ότι αύριο μπορεί να βρίσκεται ο ίδιος σε αντίστοιχη θέση”.


NEWSLETTER