Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 08:47

Τεράστια προβλήματα στην πρωτοβάθμια υγεία - Ο Ηλίας Μανδηλάρης καταγράφει την εικόνα στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Την ανεπαρκή υγειονομική κάλυψη μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής της ανατολικής Πυλίας επαναφέρει στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Κέντρων Υγείας Μεσσηνίας Ηλίας Μανδηλάρης, μετά και την πρόσφατη δημοσιοποίηση του προβλήματος από το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ του νομού.

Ο κ. Μανδηλάρης τονίζει ότι κανένα Περιφερειακό Ιατρείο και κανένα Κέντρο Υγείας δεν περισσεύει. Πρέπει όλα να στελεχωθούν σωστά με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και να ανοίξουν και άλλα όπως στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας που είναι απαραίτητο. Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε χθες σε ερώτηση της “Ε” πως δεν υφίσταται καμία συζήτηση σχετικά με την κατασκευή ενός Κέντρου Υγείας στον Άγιο Ανδρέα Λογγάς -το οποίο θα χρηματοδοτούνταν το μακρινό 2010 από το περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ και θα έλυνε τα προβλήματα περίθαλψης στην νοτιοανατολική Πυλία και στις περιοχές της Αίπειας και του Πεταλιδίου του Δήμου Μεσσήνης.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος διαβεβαίωσε πάντως ότι ο δήμος δεν σταματά να πιέζει τους αρμοδίους για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Κέντρου Εφημέρευσης Λογγάς, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και κάλυψη από ασθενοφόρο όλο το εικοσιτετράωρο καθώς το Ιατρείο αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά στην ευρύτερη τουριστική περιοχή.

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ

Αλλά και γενικότερα στο νομό, ο πρόεδρος των γιατρών Κέντρων Υγείας Ηλίας Μανδηλάρης διαπιστώνει τεράστια προβλήματα στην πρωτοβάθμια υγεία. Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνει μάλιστα τα εξής:

  • “Δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας σε όλη τη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Πυλίας καθιστώντας όλη αυτή την περιοχή επισφαλή για τους κατοίκους μιας και δεν μπορούν να έχουν 24ωρη υγειονομική κάλυψη για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
  • Δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ διάσπαρτοι στο νομό για να μειώσουν τον χρόνο απόκρισης σε ένα επείγον περιστατικό ώστε να έχουμε γρηγορότερη προσέγγιση στον τραυματία /ασθενή από εξειδικευμένη υγειονομική βοήθεια και έγκαιρη μετάβασή του σε πρωτοβάθμια η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
  • Στελέχωση όλων των περιφερειακών ιατρείων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Δεν νοείται περιφερειακό ιατρείο χωρίς τουλάχιστον την ύπαρξη ενός εξωτερικού απινιδωτή.
  • Στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μπορούν να γίνονται οι 24ωρες εφημερίες με ασφάλεια. Στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών αυτή τη στιγμή εργάζεται μόνο ένας αγροτικός ιατρός ο οποίος έπρεπε να εκπαιδεύεται υπό την εποπτεία ενός ειδικού ιατρού, όμως δεν υπάρχει κανένας ειδικός ιατρός που να εργάζεται στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και ο αγροτικός ιατρός εφημερεύει μόνος του στο Κέντρο Υγείας 15 ημέρες το μήνα κάνοντας την λειτουργία του Κέντρου Υγείας επισφαλή. Ωστόσο τις άλλες 15 ημέρες το Κέντρο Υγείας είναι ανοιχτό μόνο με τη νοσηλευτήρια και το θυρωρό του Κέντρου Υγείας χωρίς την ύπαρξη ιατρού μέσα σε αυτό!
  • Στελέχωση των Ακτινολογικών και Μικροβιολογικών Ιατρείων των Κέντρων Υγείας με βοηθούς ακτινολόγων και βοηθούς μικροβιολόγων ώστε να μπορούν να δουλέψουν τα είδη υπάρχοντα μηχανήματα. Πρόσληψη διασωστών πληρώματος ασθενοφόρου ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν σε 24ωρη βάση τα περιστατικά του κέντρου υγείας που χρήζουν δευτεροβάθμια αντιμετώπιση και μεταφορά στο κοντινότερο νοσοκομείο.
  • Πρέπει να σταματήσουν οι μετακινήσεις και να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι γενικοί ιατροί οι οποίοι μετακινήθηκαν από τα Κέντρα Υγείας προς το νοσοκομείο, μια πρακτική η οποία καταστρέφει την πρωτοβάθμια υγεία μιας και τα ήδη αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας του νομού φτάνουν σε σημείο να μην μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια σε 24ωρη βάση. Ζωντανό παράδειγμα το Κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου που λόγω των μετακινήσεων ιατρών που έχει υποστεί αδυνατεί να αναρτήσει ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών.