Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 14:46

Σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες, που επικρατούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και για "μαύρη" εργασία βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά από ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το Σωματείο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας καταγγέλλει τις πρακτικές της διοίκησης του ιδρύματος στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου όπως είναι κι αυτό της έλλειψης προσωπικού όλων των κατηγοριών. Έχουμε επανειλημμένως αναδείξει τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σχεδόν σ όλα τα τμήματα και τις κλινικές του νοσοκομείου. Η διοίκηση του νοσοκομείου όλο αυτό το διάστημα διατυμπανίζει την «πρότυπη» λειτουργία του νοσοκομείου και σκοπίμως αποκρύπτει την πραγματική δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο της πόλης. Οι ελλείψεις σε προσωπικό μέρα με τη μέρα διογκώνονται καθιστώντας αδύνατη την ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών. Ένα παράδειγμα αυτών των ελλείψεων είναι και η κατάσταση με τους τραυματιοφορείς που έχουν απομείνει στο Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα στο χώρο των επειγόντων η κατάσταση είναι έντονη καθώς 2-3 τραυματιοφορείς καλούνται να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας τόσο των έκτακτων περιστατικών αλλά και στις ανάγκες των κλινικών, καθώς κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες καμία κλινική και τμήμα δεν διαθέτει τραυματιοφορέα. Ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες 2 τραυματιοφορείς καλούνται να καλύψουν ολόκληρο το νοσοκομείο. Σε προηγούμενες μας ανακοινώσεις έχουμε θίξει το ζήτημα του ωραρίου εργασίας το οποίο καταπατείται καθημερινά μ εξαντλητικά και παράνομα ωράρια, οφειλόμενα ρεπό και άδειες. Μπροστά σ αυτήν την κατάσταση η διοίκηση του νοσοκομείου αντί να απαιτήσει απ την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την άμεση πρόσληψη μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού προκλητικά προχώρησε στην πρόσληψη μέσω ιδιωτικής εταιρείας τραυματιοφορέων με μισθούς 400 ευρώ κι ανασφάλιστους, υπό τον μανδύα του «εθελοντισμού», προφασιζόμενη τα σοβαρά κενά και τις ελλείψεις σε προσωπικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση την έλλειψη τραυματιοφορέων .

ΜΑΥΡΗ ΚΙ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΚΛΕΟΣ Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στο χώρο της Υγείας, πραγματοποιεί δωρεές στα νοσοκομεία της χώρας μηχανογραφικού υλικού και ιματισμού αλλά κι «εθελοντών» τραυματιοφορέων, στοχεύοντας προφανώς στην ευνοϊκότερη αντιμετώπιση σε διαγωνισμούς προμηθειών αλλά και στην διείσδυση απ την πίσω πόρτα στα νοσοκομεία της χωράς νοικιάζοντας φτηνούς, ανασφάλιστους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται αρχικά να δηλώσουν «εθελοντές» κι η εταιρεία μέσω δωρεάς τους αμείβει με το πόσο των 400 ευρώ, ένα «χαρτζιλίκι στις δύσκολες μέρες που ζούμε» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Πρόκειται για την πιο σκληρή μορφή εκμετάλλευσης, δουλεμπορική σχέση μεταξύ νοσοκομείου και ιδιωτικής εταιρείας, καθώς εκμεταλλεύονται την ανάγκη και την ανέχεια την οποία βιώνουν οι νέοι, άνεργοι, προκειμένου αφενός να μπαλώσουν τρύπες στα τραγικά κενά που υπάρχουν σ έμψυχο δυναμικό στα νοσοκομεία, απ την άλλη προετοιμάζουν το έδαφος για το εργασιακό μέλλον που επιφυλάσσουν για την εργασία στο Δημόσιο σε συνδυασμό με την διαθεσιμότητα-απολύσεις.

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει επαναληφθεί στο παρελθόν κι έχει καταγγελθεί κι απ την ΠΟΕΔΗΝ με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας την 5/7/2013. Πρόκειται λοιπόν για μια κατάσταση μεθοδευμένη που στο μέλλον μπορεί ν αποτελέσει το νέο μοντέλο εργασίας στο Δημόσιο. Ήδη βιώνουμε την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του νοσοκομείου όπως η καθαριότητα κι η φύλαξη και την παράδοση τους στους ιδιώτες , μ εργαζόμενους μ ευέλικτα ωράρια, ημιαπασχόληση, ανασφάλιστους και με μισθούς πείνας.

Μπροστά σ όλα αυτά καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα. Μέσα απ την οργανωμένη πάλη να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγεία- πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Όλοι μαζικά συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου"