Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 18:51

Εξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στη Μεσσηνία

Εξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στη Μεσσηνία

Εξαρση κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.

Στο νοσοκομείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας νοσηλεύονται 28 ασθενείς με κορονοϊό. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της μονάδας, οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και αν έχουν συμπτώματα, θα πρέπει να κάνουν τεστ. Οταν επιβεβαιωθεί η νόσηση, θα πρέπει να απομονώνονται για να προστατεύουν τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που περνούν πιο δύσκολα τον ιό και κινδυνεύει η υγεία τους. Επίσης, με βάση τις ίδιες πηγές, πιο δύσκολα περνούν τον κορονοϊό και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Η επιδημιολογική κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, απασχόλησε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19. Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.
Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό. Σχετικά με τα νοσοκομεία, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε τη γενικότερη. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες, ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.
Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.