Τετάρτη, 21 Μαϊος 2014 08:32

Αυξήθηκε πάλι η συμμετοχή στα φάρμακα

Γράφτηκε από την
Αυξήθηκε πάλι η συμμετοχή στα φάρμακα

Κι άλλο αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα και οι ασφαλισμένοι φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις να πληρώνουν μέχρι και το 100% της τιμής τους. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από ψυχολογικά νοσήματα και πριν δεν πλήρωναν καμία συμμετοχή, ξαφνικά βρέθηκαν να δίνουν από 30 ευρώ έως 60 ευρώ για ένα φάρμακο.

Μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας έχει αναρτήσει αφίσες σε φαρμακεία γιατί οι ασφαλισμένοι αιφνιδιάζονται.

Σε αυτή εξηγεί ότι δεν ισχύει πλέον ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει 0% ή 10% ή 25% της αξίας της συνταγής, όπως δεν ισχύουν πολλές φορές οι τιμές που βλέπει πάνω στις συσκευασίες των φαρμάκων του. Ο πρόεδρος του συλλόγου Σωτήρης Αργυρόπουλος λέει στην "Ε" ότι πλέον «δεν αληθεύει το ποσοστό συμμετοχής που γράφει η συνταγή, που έχει αυξηθεί από 40% και 60% έως 70% και 100%, ανάλογα το φάρμακο». Και εξηγεί ότι «αυτό συνέβη με την τελευταία υποτίμηση της τιμής των φαρμάκων - εκτός από το ότι έπεσαν 10% μεσοσταθμικά, από το υπουργείο Υγείας μειώσανε και τις τιμές αναφοράς - την τιμή δηλαδή που δικαιολογεί ο ασφαλιστικός φορέας για κάθε φάρμακο». Μέσα στις τιμές αναφοράς (ασφαλιστική τιμή) «πληρώνεις και την αντίστοιχη συμμετοχή». Ομως ο ασφαλισμένος πληρώνει τώρα επιπλέον και «τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής». Και φέρνει το εξής παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό: «Ενα φάρμακο ας υποθέσουμε ότι κάνει 10 ευρώ λιανική τιμή και η ασφαλιστική του τιμή είναι 5 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει συμμετοχή 25% στα 5 ευρώ συν επιπλέον τη διαφορά από τα 5 ευρώ μέχρι τα 10 ευρώ». Οσο για το πώς αντιδρούν οι ασφαλισμένοι, ο ίδιος λέει ότι πολλοί δεν κρύβουν την έκπληξη και πολλές φορές την αγανάκτησή τους για την αύξηση της συμμετοχής ειδικά σε φάρμακα με ευρεία κυκλοφορία, όπως είναι αυτά για τη χοληστερίνη ή τον θυρεοειδή. Προσθέτει δε ότι «όσο πιο μικρή τιμή αναφοράς (ασφαλιστική τιμή) έχει οριστεί από το υπουργείο Υγείας στην τιμή του φαρμάκου, τόσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχει ο ασφαλισμένος». Γι' αυτό, «η συμμετοχή που γράφει η συνταγή γιατρού είναι στην ασφαλιστική τιμή, τη διαφορά όμως μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής την πληρώνει είτε ατόφια ο ασφαλισμένος, είτε το 50%», εξηγεί. Και αυτό «εξαρτάται από την κατηγορία του φαρμάκου, καθώς η τιμή λιανικής είναι και αυτή καθορισμένη από το υπουργείο».

«Οι ασφαλισμένοι τραβάνε τα μαλλιά τους και μας λένε "εγώ έχω συμμετοχή 25%, γιατί πληρώνω τόσο";», λέει ο κ. Αργυρόπουλος. Ομως «όλοι νομίζουν ότι έχει γίνει λάθος, αλλά η αλήθεια είναι ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ειδικά στους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα που μέχρι τώρα έπαιρναν τα φάρμακά τους δωρεάν όταν βγαίνει να πληρώσουν 30 ευρώ, 40 ευρώ ή 60 ευρώ, εκεί να δείτε τι γίνεται - τουλάχιστον αυτή η κατηγορία θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί».

 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗΣΥΦΑ

Αυξήσεις όμως παρουσιάστηκαν και σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ξεσηκώνοντας κύμα αντιδράσεων από τους φαρμακοποιούς. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια αντιρευματική αλοιφή και ένα αποσυμφορητικό σπρέι μύτης. «Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα υπάρχουν ανατιμήσεις διότι οι πολυεθνικές βρίσκουν πάντα τρόπους να ελίσσονται. Τι σημαίνει αυτό; Αλλάξανε το καπάκι στις αλοιφές και αυξήθηκε η τιμή από 4,99 ευρώ, σε 6,68 ευρώ», λέει ο Σωτ. Αργυρόπουλος. Και προσθέτει ότι «αυτό είναι ένα τέχνασμα των εταιρειών, μια αρχή ανατιμήσεων, κι ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης είπε ότι οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ μέχρι τέλη του 2016 δεν θα αυξηθούν». Κλείνοντας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας τονίζει ότι «βλέπουμε το αντίθετο από ό,τι εξήγγειλε το υπουργείο, ένα ψέμα και αυτό τελικά. Και επειδή δεν συνταγογραφείται το πληρώνει ο ασφαλισμένος - και το 30% παραπάνω δεν είναι λίγο, αν σκεφτεί κανείς ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλοι, καθώς δεν μένει κανένας πίσω σε αυτά».

 

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER