Τετάρτη, 28 Μαϊος 2014 08:28

Χωρίς γιατρό μένουν οι Παθολογικές Κλινικές όταν δεν εφημερεύουν

Γράφτηκε από την
Χωρίς γιατρό μένουν οι Παθολογικές Κλινικές όταν δεν εφημερεύουν

Χωρίς γιατρό μένουν οι Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας όταν δεν εφημερεύουν. Κι αυτό γιατί, όπως είπε στην "Ε" ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, μετά τις περικοπές των εφημεριών πριν από περίπου ένα χρόνο, η μία από τις δύο κλινικές που εφημέρευε την προηγούμενη μέρα λειτουργεί χωρίς γιατρό. Το κενό αυτό καλείται να το καλύψει ένας παθολόγος που κάνει την εφημερία στα Επείγοντα και στην άλλη Παθολογική Κλινική, που εφημερεύει. 

Μάλιστα αναγνώστης μας κατήγγειλε τηλεφωνικά ότι την περασμένη Κυριακή στην Α' Παθολογική Κλινική δεν εμφανίστηκε κανένας γιατρός και μόνο μετά τις 4 το απόγευμα παρουσιάστηκε η επιμελήτρια της κλινικής. 

«Κι εγώ ο ίδιος έχω καταγγείλει ότι δεν επιτρέπεται να λειτουργεί η κλινική χωρίς γιατρό», ανέφερε ο κ. Μάκαρης όταν τον ρωτήσαμε σχετικά. Και εξήγησε ότι οι περικοπές στις εφημερίες, καθώς και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό τούς αναγκάζουν «αν συμβεί κάτι θα πρέπει ο γιατρός της άλλης κλινικής να κληθεί». Ωστόσο «φανταστείτε ένας γιατρός παθολόγος που εφημερεύει στα Επείγοντα και έχει και την ευθύνη 35 ασθενών στην δική του Παθολογική Κλινική που εφημερεύει, να έχει και την ευθύνη άλλων 35 ασθενών της άλλης κλινικής, που δεν ξέρει και την κατάστασή τους», επεσήμανε. Τόνισε δε ότι σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα «πρέπει να υπάρχει πάντα γιατρός που να εφημερεύει σε μια Παθολογική Κλινική». 

Εν τω μεταξύ, ημίμετρο χαρακτηρίζεται η εφημερία ετοιμότητας, όπως ονομάζεται, κατά την οποία ο γιατρός σε έκτακτη περίπτωση καλείται να έρθει στο νοσοκομείο από το σπίτι του ή απ' όπου αλλού βρίσκεται. «Ο γιατρός δεν βρίσκεται εκεί και ειδοποιείται, με αποτέλεσμα επανειλημμένα να έχει χρειαστεί να συνδράμω προσωπικά σε έκτακτα περιστατικά, γιατί χρειάζεται αρκετός χρόνος για να έρθει ο γιατρός που είναι σε εφημερία ετοιμότητας», τόνισε. 

Επιπλέον αυτό, όπως είπε ο Μαν. Μάκαρης, έχει επιπτώσεις και στην παρακολούθηση των ασθενών - όπως σε περιπτώσεις που κάποιος νοσηλεύεται διασωληνωμένος και χρειάζεται να παρακολουθείται από γιατρό που γνωρίζει την κατάστασή του.

Ν.Κ.


NEWSLETTER