Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 12:07

200 οδοντίατροι σε συνέδριο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
200 οδοντίατροι σε συνέδριο στην Καλαμάτα

Περίπου 200 σύνεδροι θα παρακολουθήσουν το τριήμερο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο που ξεκινά αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο "Elite City Resort".

Με συνολικά 33 ομιλητές και περίπου 30 τοποθετήσεις συνέδρων, το 15ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο θα ξεκινήσει τις εργασίες του αύριο στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής. Στις παράλληλες δράσεις του εντάσσονται και η απονομή χρηματικού βραβείου στη μνήμη του Μεσσήνιου Γιάννη Καρκατζούλη, εκδότη επιστημονικού οίκου - ενώ θα απονεμηθεί και τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του καθηγητή Οδοντιατρικής Σταύρου Παπανικολάου, καταγόμενου από τα Αρφαρά. Επίσης, θα λειτουργούν 19 εκθεσιακά περίπτερα εταιρειών με οδοντιατρικά υλικά - ενώ υπεύθυνος επιστημονικού προγράμματος είναι ο Κώστας Τόσιος, επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φέτος είναι η δεύτερη φορά στα 15 χρόνια του επιτυχημένου θεσμού, που το Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο θα γίνει στην Καλαμάτα. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας σε συνεργασία με όλους τους Συλλόγους της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε τη διοργάνωση του συνεδρίου, με όραμα να προσφέρει στους συμμετέχοντες ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κεντρικό θέμα «Η ποιότητα στην Οδοντιατρική. Γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για καλύτερα αποτελέσματα στην καθημερινή κλινική πράξη». Ενα θέμα, που όπως επεσήμαναν χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Γεωργία Θεοδωροπούλου και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Νίκος Χρονόπουλος, θέλει να δώσει διεξόδους στους οδοντιάτρους για το πώς μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερο κόστος και χωρίς εκπτώσεις ποιότητας στα υλικά, σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα για να φτιάξει τα δόντια του. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Σταύρος Αράπογλου, οι συμμετέχοντες μπορούν να εξασκηθούν πάνω σε νέες καινοτόμες μεθόδους και υλικά οδοντιατρικής, που προσφέρουν εταιρείες του χώρου. Επίσης χθες στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τους διοργανωτές επισημάνθηκε ότι η προσεγμένη θεματολογία του συνεδρίου, οι εισηγήσεις αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών και κλινικών, οι ελεύθερες ανακοινώσεις από τους νέους ερευνητές, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον συνέδριο, όπου η γνώση που θα λάβουν οι συμμετέχοντες θα έχει αντίκρισμα στην κλινική πράξη. Επιπλέον, στο περιθώριο του συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της Καλαμάτας και να περιηγηθούν στο Ιστορικό της Κέντρο, σε συνεργασία του Οδοντιατρικού με την ομάδα "Πάμε βόλτα". 

Ομιλητές Επιστημονικού Προγράμματος 

Θανάσης Βασίλας, οδοντίατρος - προσθετολόγος, Σπύρος Βασιλόπουλος, λέκτορας Περιοδοντολογίας, Μαρία Γεωργοπούλου, αναπλ. καθηγήτρια Ενδοδοντίας, Δημήτρης Δημητριάδης, οδοντίατρος, επιμελητής Α' ΕΣΥ, Θανάσης Ζακόπουλος, εξειδικευθείς στη Στοματολογία, υποδιευθυντής Οδοντιατρικού Τομέα ΤΥΠΕΤ, Νάντια Θεολόγη - Λυγιδάκη, λέκτορας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Γιάννης Ιατρού, καθηγητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Βασίλης Καλαμάτας, ορθοδοντικός, Κώστας Καλογερόπουλος, εξειδικευθείς στην Ενδοδοντία, Δημήτρης Καμπουρόπουλος, εξειδικευθείς στην Οδοντική Χειρουργική, Στέφανος Κούρτης, αναπληρωτής καθηγητής Προσθετικής, Κώστας Λιανός, οδοντίατρος - προσθετολόγος, Νίκος Λυγιδάκης, παιδοδοντίατρος, υφηγητής Πανεπιστημίου Leeds, Σωτήρης Μάγκος, εξειδικευθείς στην Ενδοδοντία, Φοίβος Μαδιανός, καθηγητής Περιοδοντολογίας, Γιάννης Μελακόπουλος, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Σταυρούλα Μερκουρέα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Στοματολογίας, Πάνος Μητρόπουλος, εξειδικευθείς στην Οδοντική Χειρουργική, Νίκος Νικητάκης, αναπλ. καθηγητής Στοματολογίας, Πάνος Πανόπουλος, αναπλ. καθηγητής Ενδοδοντίας, Δημήτρης Παπαδάκης, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός, Δημήτρης Παπαδημόπουλος, οδοντίατρος, Βασίλης Παπανικολάου, ιατρός ΩΡΛ, επιμελητής Α' ΕΣΥ, Γιάννης Παπανικολάου, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας - Γαστρεντερολογίας, Ευτυχία Παππά, εξειδικευθείσα στην Οδοντική Χειρουργική, Ελένη Σαρλάνη-Νικητάκη, ειδικευθείσα στο στοματοπροσωπικό πόνο, Κατερίνα Σολωμού, υπεύθυνη επιστημονικών θεμάτων Colgate - Ρalmolive, Νικήτας Συκαράς, επίκουρος καθηγητής Προσθετικής, Χρήστος Συκαράς, ενδοδοντολόγος, Γιώργος Τζώρτζης, διευθυντής Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Γ.Ν. Τρίπολης, Πάνος Χριστόπουλος, λέκτορας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Αριστείδης Χρονόπουλος, ειδικός Στοματικός Χειρουργός, Κώστας Ψωμαδέρης, επιμελητής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, «Ερρίκος Ντυνάν». 

 

Επιστημονικό Πρόγραμμα

Οι εργασίες του συνεδρίου ανοίγουν αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί και μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα γίνουν ελεύθερες ανακοινώσεις. Προεδρεύοντες θα είναι οι Π. Γιαλαμάς, Στ. Αράπογλου, Π. Καραμήτσος, Α. Τσορφόλιας, Στ. Ρουμπέα. 

Στις 3 το μεσημέρι, μετά το διάλειμμα, ακολουθεί μικρή επέμβαση στο οδοντιατρείο σε ασθενή υπό αντιπηκτική αγωγή, από τη Νάντια Θεολόγη-Λυγιδάκη και μετά ακολουθεί "Χημειοπροφύλαξη στην οδοντιατρική", από το Γιάννη Μελακόπουλο. Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση στα "Διφωσφονικά φάρμακα και χειρουργική στόματος: Επιπλοκές, πρόληψη και θεραπεία", από τον Αριστείδη Χρονόπουλο. Μετά ακολουθεί "Ο ασθενής με υποτροπιάζουσες άφθες", από το Θανάση Ζακόπουλο και "Μικρές συμβουλές για γρήγορες και εύκολες εξαγωγές", από τον Πάνο Χριστόπουλο. 

Μετά το ημίωρο διάλειμμα, στις 5.30 το απόγευμα, οι συνεδρίες συνεχίζονται με το θέμα "Evidence Based αντιμετώπιση των λοιμώξεων των παραρρίνιων κόλπων στην καθημερινή πράξη", από τον Βασίλη Παπανικολάου. Ακολουθούν "Επικαιροποιημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση του τραύματος των σκληρών οδοντικών ιστών στα παιδιά και τους εφήβους", από τον Νίκο Λυγιδάκη και τα "Νεώτερα δεδομένα για τις κύστεις των γνάθων", από τον Γιάννη Ιατρού. 

Ακολουθεί στις 7 το απόγευμα η επίσημη έναρξη του συνεδρίου, κλείνοντας την πρώτη ημέρα με τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Γιάννη Καρκατζούλη και την απονομή τιμητικής πλακέτας στην οικογένεια του καθηγητή Οδοντιατρικής Σταύρου Παπανικολάου. 

 

Σάββατο 21 Ιουνίου

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί με το θέμα "Τοπικές αλλεργικές και άλλες αντιδράσεις σε οδοντιατρικά υλικά", με ομιλήτρια τη Σταυρούλα Μερκουρέα. Ακολουθεί η "Παρασκευή δοντιών στην ακίνητη προσθετική: Θεωρία, κλινική εφαρμογή, μύθοι και αλήθειες", από τον Θανάση Βασίλα και τον Κώστα Λιανό. Τη σκυτάλη παίρνει η "Αποτύπωση και καταγραφές στην ακίνητη προσθετική: Κλινική πράξη, κλασικές κι εναλλακτικές μέθοδοι", με τους ίδιους ομιλητές και ακολουθεί η "Πρόληψη και αντιμετώπιση βλαβών από τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και την ασπιρίνη στο πεπτικό σύστημα", από τον Γιάννη Παπανικολάου και "Ολοκεραμικές αποκαταστάσεις στον 21ο αιώνα", από τον Στέφανο Κούρτη. Διάλειμμα θα γίνει στις 11 το πρωί και στις 11.30 συνεχίζονται οι ομιλίες με το θέμα "Προβληματισμοί και θέσεις στην προσθετική των εμφυτευμάτων", με ομιλητή τον Στέφανο Κούρτη. Ακολουθεί η "Διαχείριση του μετεξακτικού φατνίου στο οποίο θα τοποθετηθεί εμφύτευμα", από τον Φοίβο Μαδιανό και "Μη-μεταλλική ισοελαστική εμφυτευματολογία για ατροφικές γνάθους, χωρίς αναπλαστικές τεχνικές", από τους Κώστα Ψωμαδέρη και Δημήτρη Παπαδάκη. Στη συνέχεια ο Νίκος Νικητάκης θα αναπτύξει το θέμα "Διάγνωση και αντιμετώπιση δυνητικά κακοήθων νοσημάτων του στόματος: Ο ρόλος του γενικού οδοντιάτρου".

Μετά το διάλειμμα στις 2 το μεσημέρι για φαγητό, ακολουθεί στις 3 το μεσημέρι "Το παρόν και το μέλλον της ενδοδοντίας", με ομιλητή τον Πάνο Πανόπουλο. Ακολουθεί η "Διάνοιξη μυλικού θαλάμου: Το υποτιμημένο στάδιο της ενδοδοντικής θεραπείας", από τη Μαρία Γεωργοπούλου και η "Αντιμετώπιση δοντιών με διατρήσεις ή/και σπασμένα μικροεργαλεία", από τον Κώστα Καλογερόπουλο. Μετά σειρά έχει η "Αντιμετώπιση της αποτυχημένης ενδοδοντικής θεραπείας: συντηρητική ή χειρουργική;", από τον Σωτήρη Μάγκο και η "Ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας σε μια συνεδρία: είναι πάντα εφικτή;", από τον Χρήστο Συκαρά. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει διάλειμμα και στις 5.30 ακολουθεί το θέμα "Βασικά βήματα για την επιτυχημένη αποκατάσταση με άξονες", με ομιλητή τον Νικήτα Συκαρά. Ακολουθεί το θέμα "Κροταφογναθικές δυσλειτουργίες, νευραλγία τριδύμου, άτυπη οδονταλγία: Σημεία-κλειδιά στη διαφοροδιάγνωση", από την Ελένη Σαρλάνη - Νικητάκη και "Η συμβολή του Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γ.Ν. Τρίπολης στη σύγχρονη και ποιοτική αντιμετώπιση του οδοντιατρικού ασθενούς", από τον Γιώργο Τζώρτζη. 

 

Κυριακή 22 Ιουνίου

Οι εργασίες ξεκινούν στις 9 το πρωί με το θέμα "Η χρήση του φθορίου στην πρόληψη της τερηδόνας σε παιδιά και εφήβους. Επικαιροποιημένες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής", με ομιλητή το Νίκο Λυγιδάκη. Ακολουθεί το θέμα "Νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της τερηδόνας", από την Κατερίνα Σολωμού και η "Αξιόπιστη ιατρική πληροφορία και Διαδίκτυο", από τον Δημήτρη Παπαδημόπουλο. Ακολουθεί το θέμα "Οδοντιατρική φροντίδα σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες: υπάρχουσες δομές, πρωτοβουλίες και προβληματισμοί", από το Δημήτρη Δημητριάδη και "Οδοντιατρικό marketing. Βασικές αρχές", από το Βασίλη Καλαμάτα. Στις 11 το πρωί θα γίνει διάλειμμα και στις 11.30 ο Δημήτρης Καμπουρόπουλος θα αναπτύξει το θέμα "Αποκαταστάσεις οπισθίων δοντιών με ρητίνες". Ακολουθεί ο Πάνος Μητρόπουλος με το θέμα "Τερηδόνα σχετιζόμενη με αποκαταστάσεις. Από τη διάγνωση στην αντιμετώπιση". Στη συνέχεια η Ευτυχία Παππά θα αναπτύξει το θέμα "Τεχνικές λεύκανσης μεμονωμένων δοντιών" και τις εργασίες του συνεδρίου θα κλείσει στη 1 το μεσημέρι ο Σπύρος Βασιλόπουλος με το θέμα "Επιμήκυνση κλινικής μύλης".

Στη φωτογραφία: Κώστας Νικολακέας, Σταύρος Αράπογλου, Γεωργία Θεοδωροπούλου, Νίκος Χρονόπουλος, Αγγελος Τσορφόλιας


NEWSLETTER