Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014 21:33

Εξαίρεση από το πλαφόν των φαρμάκων ζητούν τα άτομα με διαβήτη

Γράφτηκε από την
Εξαίρεση από το πλαφόν των φαρμάκων ζητούν τα άτομα με διαβήτη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) με κατεπείγον έγγραφό της απαιτεί από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη «την άμεση εξαίρεση από το μηνιαίο πλαφόν ανά ασθενή στη συνταγογράφηση των ιατρών, όλων των φαρμάκων που αφορούν το  σακχαρώδη διαβήτη». Διότι, όπως τονίζει, «δημιουργεί, αφενός ένα νέο Καιάδα για τα άτομα με διαβήτη και τις οικογένειές τους, αφετέρου πάσχοντες δύο ταχυτήτων, τους έχοντες και μη έχοντες».

 

Στο έγγραφο που υπογράφει η Μεσσήνια πρόεδρος Αθανασία Καρούνου, το Δ.Σ. της ομοσπονδίας διαμαρτύρεται ότι με την τελευταία υπουργική απόφαση «ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 250 ευρώ, καθώς και ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 200 ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται  στις δύο περιπτώσεις τα φάρμακα των επιπλοκών και των συνοδών παθήσεων που μπορεί να λαμβάνουν οι πάσχοντες), δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους, διότι το μηνιαίο πλαφόν ανά ασθενή ορίζεται περίπου στα 40 - 60 ευρώ το μήνα». 

Η πανελλήνια ομοσπονδία παρατηρεί πως «το υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να προχωρήσει στην περιστολή των ανεξέλεγκτων δαπανών υγείας, για τις οποίες δεν έχουν καμία ευθύνη οι πάσχοντες, αλλά οι εκάστοτε πολιτικές για τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, λαμβάνει αποφάσεις, οι οποίες δεν θα οδηγήσουν μόνο στην μεσοπρόθεσμη αύξηση των δαπανών υγείας που κατευθύνονται στις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά θα αποβούν και μοιραίες για την υγεία των πασχόντων». 

 

Τέλος, απαιτεί «την ίδια εξαίρεση του σακχαρώδη διαβήτη και στην πιθανή  μείωση του πλαφόν στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες είναι εντελώς απαραίτητες για την σωστή παρακολούθηση της πάθησης». 


NEWSLETTER