Δευτέρα, 04 Αυγούστου 2014 08:10

Γιάννης Καρβέλας- υπεύθυνος Μεσσηνίας: «Καλέστε το ΕΚΑΒ μόνο σε επείγοντα»

Γιάννης Καρβέλας- υπεύθυνος Μεσσηνίας: «Καλέστε το ΕΚΑΒ μόνο σε επείγοντα»

Το ΕΚΑΒ συντονίζει πλέον όλες τις επείγουσες διακομιδές με ασθενοφόρα στη Μεσσηνία. Με δύο σταθμούς στο νομό, στην Καλαμάτα και στα Φιλιατρά, με 12 πληρώματα το ανώτερο στην πρωινή βάρδια και με 7 στη νυχτερινή (μαζί με αυτά των Κέντρων Υγείας), δίνει τη μάχη για την παροχή άμεσης βοήθειας στον πολίτη.

Στην Καλαμάτα το ΕΚΑΒ έχει ζητήσει τη μεταστέγασή του μέσα στην πόλη, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση. Οπως δεν έχει βρεθεί λύση, για ένα ασθενοφόρο στην Παραλία, κατά το καλοκαίρι.

Ολα αυτά τα ζητήματα μας τόνισε ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ στο νομό Γιάννης Καρβέλας.

«Τελευταία εντάχθηκαν στο ΕΚΑΒ οι οδηγοί των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας», μας είπε ο κ. Καρβέλας, Μας ενημέρωσε ότι «το ΕΚΑΒ συντονίζει όλο το Νομό Μεσσηνίας και ό,τι μετακινήσεις επείγοντος χαρακτήρα χρειάζονται, τις κάνει το ΕΚΑΒ. Κάνει και τις διακομιδές στην Αθήνα και τις μετακινήσεις με τα εξιτήρια στα σπίτια».

Σημείωσε ότι «έχει τριπλασιαστεί ο όγκος δουλειάς» και γι’ αυτό απηύθυνε έκκληση στον καθένα Μεσσήνιο, «να χρησιμοποιεί το ΕΚΑΒ όταν έχει πραγματικά ανάγκη. Για να έχουμε διαθέσιμο ασθενοφόρο στον άνθρωπο που το έχει ανάγκη». Παρατήρησε πως «καλούν για περιστατικά που δεν είναι επείγοντα. Καταλαβαίνουμε την οικονομική δυσπραγία, αλλά το ΕΚΑΒ είναι εδώ για όποιον το έχει πραγματικά ανάγκη». Εξήγησε ότι δεν μπορείς να καλείς το 166 «για πόνο στην κοιλιά, για ελαφρύ σκίσιμο στο πόδι ή για χτύπημα στο δάχτυλο και να κινδυνεύουμε να μην έχουμε ασθενοφόρο για τροχαίο ή έμφραγμα».

Το ΕΚΑΒ έχει δύο σταθμούς στην Καλαμάτα (στο Νοσοκομείο) και Φιλιατρά συν τα ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας Αγίου Νικολάου, Πύλου, Μελιγαλά και το δημοτικό ασθενοφόρο στη Χώρα. Η δύναμή του, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Καρβέλα, είναι:

Στην Καλαμάτα το πρωί έχουν βάρδια 3 ή 4 πληρώματα του ΕΚΑΒ, το απόγευμα 3 και τη νύχτα 2. Στα Φιλιατρά έχουν βάρδια 2 πληρώματα όλο το 24ωρο και υπάρχει ένα ακόμα ασθενοφόρο στην Κυπαρισσία, πρωί και απόγευμα.

Στον Αγιο Νικόλαο της Μάνης το ασθενοφόρο του Κ.Υ. λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Στην Πύλο το ασθενοφόρο είναι σε 24ωρη βάση, όπως είναι και ένα ακόμα πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Για την Πύλο υπάρχει σκέψη και για δεύτερο πλήρωμα του ΕΚΑΒ. Στο Μελιγαλά το ασθενοφόρο είναι μόνο για το πρωί. Στη Χώρα το δημοτικό ασθενοφόρο προσφέρει υπηρεσίες το πρωί, αλλά και κάποιες άλλες ώρες της μέρας.

Για τη μεταστέγαση στην πόλη της Καλαμάτας, ο κ. Καρβέλας επεσήμανε: «Εχουμε ζητήσει τη μεταστέγαση μέσα στην πόλη, αλλά δεν έχει βρεθεί λύση. Εχουν γίνει συζητήσεις με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας και τη Μητρόπολη. Ζητήσαμε χώρο για ένα ασθενοφόρο στην Παραλία, για στάση - στάθμευση το καλοκαίρι, αλλά καμία απάντηση, όλο στα λόγια, στην πράξη τίποτα».

Κλείνοντας, ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ στη Μεσσηνία σημείωσε πως «το προσωπικό γυρίζει από το ρεπό του, για να βοηθήσει όταν υπάρχει ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ασθενοφόρο και να μη φύγει αμέσως».