Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 08:00

Εικόνες εγκατάλειψης στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Γράφτηκε από τον

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το ΚΑΦΚΑ (ΚΕΦΙΑΠ) Φιλιατρών, το οποίο φαίνεται να ταλανίζεται από πολλά προβλήματα, τα οποία συνεχώς επιδεινώνονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ομαλή λειτουργία του και για τους χρόνια νοσηλευόμενους που βρίσκονται εκεί.

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κατάσταση των υποδομών, τις συνθήκες νοσηλείας, την επάρκεια του προσωπικού, αλλά και με όσα ψιθυρίζονται στην τοπική κοινωνία για οικονομικά ζητήματα σε σχέση με τους νοσηλευόμενους - όταν μάλιστα μετά από αναφορά που έχει γίνει, έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση από το διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργο Μπέζο.

Φωτογραφικό υλικό που έφτασε στα χέρια μας δείχνει γατιά και σκυλιά να κάνουν βόλτες στους διαδρόμους και να κοιμούνται πάνω σε κρεβάτια και καρότσια ασθενών, τα χορτάρια στο προαύλιο να έχουν γιγαντωθεί και να έχουν μπλεχτεί μέσα σε πεταμένα παλιά αντικείμενα, κι ακόμα σπασμένα τζάμια και κλειδαριές σε διάφορες πόρτες, στέγνωμα ρούχων χωρίς στεγνωτήρια αλλά απλωμένα, κ.λπ.

Από την άλλη, το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει καλείται να τα φέρει βόλτα με τους περίπου 30 ασθενείς. Προσωπικό που δεν φτάνει καλά καλά να στελεχώσει όλες τις βάρδιες της ημέρας, με αποτέλεσμα σε αρκετές βάρδιες απογευματινές ή βραδινές να υπάρχει σε ολόκληρο το κέντρο μόλις 1 άτομο το οποίο καλείται να κάνει όλες τις δουλειές.

Οι εικόνες και η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν αρμόζουν σε ένα τέτοιο Κέντρο που πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως «κοιμώμενος γίγαντας» - ο οποίος όμως παρά τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, όχι απλώς έχει μείνει κοιμώμενος, αλλά φαίνεται ότι αργοπεθαίνει κιόλας. 

Μέσα σε όλη αυτή την άσχημη κατάσταση έχουν έρθει και οι αναφορές για οικονομικά ζητήματα, σε σχέση με συγκεκριμένη ασθενή. Πληροφορίες που κυκλοφορούν δε (οι οποίες όμως δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν) μιλούν και για άλλες περιπτώσεις οικονομικών ζητημάτων και για τραπεζικά βιβλιάρια ασθενών που έχουν χαθεί. 

Ολα αυτά σίγουρα χρειάζεται να ερευνηθούν, ώστε να μην μένει καμία σκιά στο Κέντρο, και σίγουρα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες ώστε να μπορέσει το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών να αναβαθμιστεί και να έχει τη θέση που του αξίζει.

Κ.Μπ.