Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 13:44

Ο Μιχάλης Μιχαήλ αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών

Ο Μιχάλης Μιχαήλ αντιπρόεδρος στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών

Ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι μεταξύ των 21 επιστημόνων κύρους με κοινωνική προσφορά, οι οποίοι επιλέχτηκαν πανελλαδικά για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας έχει τη θέση του β' αντιπροέδρου και όπως λέει ο ίδιος στην "Ε", η ίδρυση του Ινστιτούτου είναι μια παλιά απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, για ένα Ινστιτούτο Μελετών στα πλαίσια της λειτουργίας του ΠΙΣ - και είναι αυτό που στην ουσία θα χαράζει τις πολιτικές Υγείας.

Την περασμένη Παρασκευή εγκρίθηκε το καταστατικό του και έγινε η ιδρυτική διακήρυξη. Είναι όργανο του ΠΙΣ και έχει πολιτικές που αφορούν από τους εμβολιασμούς, μέχρι την δεοντολογία, την ηθική, τα νομικά θέματα για τους γιατρούς και για την φροντίδα των ασθενών. «Εχει τομείς που θα ασχολούνται με όλα τα επί μέρους θέματα που υπάρχουν στην Υγεία», είπε. Και πρόσθεσε πως «κάθε ομάδα θα έχει συγκεκριμένους τομείς και θα κάνει προτάσεις σοβαρές και υλοποιήσιμες πάνω σε επιμέρους θέματα, για να γίνονται θετικά βήματα στον χώρο της Υγείας». Εξήγησε λοιπόν πως θα κωδικοποιεί κάποια ζητήματα σε τομείς της Υγείας που πριν υπήρχε ένα θολό τοπίο, χωρίς σαφείς κατευθύνσεις. 

«Στην ουσία θα βγαίνουν από εκεί οι πολιτικές της Υγείας για τον ΠΙΣ και θέλουμε να πιστεύουμε ότι, επειδή με την κυβέρνηση έχει αναβαθμιστεί πολύ ο ρόλος του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, θα παίζει πολύ αποφασιστικό ρόλο και στην δημιουργία των πολιτικών Υγείας της κυβέρνησης. 

Μιλώντας ειδικότερα για την θέση στην οποία επιλέχτηκε, λέει πως είναι αντιπρόεδρος στη Συντονιστική Επιτροπή του Δ.Σ. του Ινστιτούτου και «από εκεί και πέρα θα υπάρχουν τακτές γενικές συνελεύσεις στην Αθήνα, στις οποίες θα συντονίζονται τα αποτελέσματα και η εργασία των επιμέρους ομάδων - και τα συμπεράσματα συγκεντρωμένα θα υποβάλλονται στο ΠΙΣ για υλοποίηση».

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Μιλώντας περαιτέρω για το ρόλο του Ινστιτούτου εξήγησε πως «είναι ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο, το οποίο αποτελείται και από επιστήμονες της περιφέρειας και του κέντρου, αλλά όχι υποχρεωτικά από κάθε νομό. Δεν είναι γεωγραφική η κατανομή, υπάρχει μια αντιπροσώπευση όσον αφορά τα μέλη στη σύνθεση από όλη την περιφέρεια της Ελλάδας, αλλά δεν έχει το νόημα ο καθένας να μεταφέρει τα προβλήματα της περιφέρειάς του. Αλλά στόχος είναι να χαράσσεται κοινή παρέμβαση, καθώς είναι κεντρικό εποπτικό όργανο το οποίο χαράσσει πολιτικές για την Υγεία. 

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή, από το Δ.Σ. και τα όργανα Διοίκησης του ΠΙΣ. Το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών, το οποίο είναι συμβουλευτικό - γνωμοδοτικό όργανο του ΠΙΣ, έχει βασικό σκοπό τη μελέτη επιστημονικών θεμάτων που αφορούν ζητήματα Υγείας. Καθώς και συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, ιατρικής δεοντολογίας, επαγγελματικών και ασφαλιστικών ζητημάτων των ιατρών. Οργανα διοίκησης του Ινστιτούτου είναι η Εκτελεστική Γραμματεία και η Ολομέλεια. Η Ολομέλεια αποτελείται από 21 επιστήμονες κύρους και με κοινωνική αναφορά. 

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΠΙΣ συγκροτείται επίσης Συμβούλιο Ηθικής και Δεοντολογίας. 

Το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών θα έχει τους εξής δέκα τομείς: 1) Τομέας νομικός, ηθικής, δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 2) Τομέας ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής κάλυψης των γιατρών. 3) Τομέας Εθνικού Συστήματος Υγείας. 4) Τομέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 4α) Υποτομέας που έχει ως αντικείμενο την προαγωγή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 4β) Υποτομέας που έχει ως αντικείμενο την Προστασία Δημόσιας Υγείας και Αγωγής Υγείας. 5) Τομέας ιατρικών ειδικοτήτων, επιστημονικών ιατρικών εταιρειών, επαγγελματικών ενώσεων και ιατρικής εκπαίδευσης. 6) Τομέας εμβολιασμών και μητρικού θηλασμού. 7) Τομέας πρωτοκόλλων, θεραπευτικών και διαγνωστικών. 8) Τομέας φαρμάκων. 9) Τομέας ψυχικής υγείας. 10) Τομέας ηλεκτρονικής υγείας.

Ν.Κ.