Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 08:39

Οριακή η λειτουργία των νοσοκομείων στη Μεσσηνία

Οριακή η λειτουργία των νοσοκομείων στη Μεσσηνία

Μικρή εκτιμά τη συμμετοχή στο νομό των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ στην πενθήμερη επίσχεση εργασίας που ξεκίνησε χθες, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ.

Οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν σύλλογο στο νομό που να τους εκπροσωπεί, οπότε τις αποφάσεις παίρνει ο σύλλογός τους στην Αθήνα. Ο κ. Μιχαήλ εικάζει ότι ίσως να έγινε κάποιο έκτακτο συμβούλιο καθώς αυτές οι κινητοποιήσεις τον Αύγουστο είναι παράξενες όπως λέει και με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα. Από την άλλη πάντως επισημαίνει ότι οι ιδιώτες γιατροί έχουν το δίκιο τους γιατί οι πληρωμές καθυστερούν πολύ κι όχι μόνο στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες από τον περασμένο Μάιο. «Δουλεύουμε και εδώ εθελοντικά», είπε χαρακτηριστικά για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όσο για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς στη Μεσσηνία εκτιμά ότι οι ασθενείς δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τους, γιατί από άλλες κινητοποιήσεις έχει φανεί πως οι περισσότεροι δεν συμμετέχουν. Εξάλλου, στο νομό υπάρχουν από την αρχή ελλείψεις σε ειδικότητες, κάτι που έτσι κι αλλιώς δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ελπίζει ότι σύντομα θα πληρωθούν τα οφειλόμενα προς τους συναδέλφους του γιατρούς, για να τους επιτρέψουν να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Και εξηγεί ότι πολλοί από αυτούς έχουν εργαστήρια, που σημαίνει πως μετατρέπονται θέλοντας και μη σε χρηματοδότες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τους προμηθευτές τους αλλά δεν παίρνουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. «Χωρίς να πληρώνονται τα δεδουλευμένα επιδοτούν το σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαήλ.

Οσο για την κατάσταση στην υγεία γενικότερα, αναφέρει ότι ελπίδα όλων όσοι εργάζονται σε αυτό το χώρο είναι να κλείσει γρήγορα η συμφωνία με τους δανειστές. «Κάνουμε υπομονή όλοι μας γιατί ξέρουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και ελπίζουμε στη συμφωνία για να χρηματοδοτηθεί η υγεία -αλλιώς όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, αν το Σεπτέμβριο δεν βρεθούν χρήματα, τα νοσοκομεία κλείνουν». Τα οποία ήδη λειτουργούν οριακά, με τους γιατρούς και τους άλλους εργαζόμενους να εργάζονται «σε βάση εθελοντική, με απλήρωτες εφημερίες που και αυτές όταν πληρώνονται δεν ξέρουμε τι θα πάρουμε γιατί γίνονται περικοπές 30 - 50% -αλλά δεν διανοούμαστε να κλείσει το νοσοκομείο».

Σε ερώτηση γιατί χαρακτηρίζει παράξενη την απόφαση για κινητοποίηση τον Αύγουστο, είπε ότι εδώ και ένα - δυο μήνες παρακολουθούμε με κομμένη ανάσα αυτή την ιστορία αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Αύγουστο είναι ένα ερωτηματικό η απόφαση για επίσχεση εργασίας γιατί «δεν λειτουργεί ο συνδικαλισμός» -αλλά «ούτε και ακούστηκε να γίνει γενική συνέλευση, ούτε πόσοι, ούτε ποιοι αποφάσισαν για κινητοποιήσεις, εκτός και αν τα όργανα του συλλόγου είναι μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο».

Κλείνοντας υπενθυμίζει ότι στη Μεσσηνία δεν υπάρχει εκπροσώπηση για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και πως η συμμετοχή σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις συνήθως είναι πολύ μικρή. Αλλωστε δεν υπάρχουν πολλοί γιατροί συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό στο νομό -για παράδειγμα οι παιδίατροι είναι ελάχιστοι ενώ δεν υπάρχει συμβεβλημένος δερματολόγος, ενώ αντίθετα "περισσεύουν" γυναικολόγοι και καρδιολόγοι. Κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι δεν υπάρχει πληθυσμιακή κατανομή για τον αριθμό των γιατρών που θα είναι συμβεβλημένοι ανά ειδικότητα, όπως λέει ο Μιχ. Μιχαήλ. Τέλος, επισημαίνει ότι τους έχει δοθεί μια τρίμηνη προφορική παράταση από το υπουργείο Υγείας, αλλά από τα τέλη Μαρτίου οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί δεν έχουν συμβάσεις με τον Οργανισμό.

Ν.Κ.