Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 15:44

Παιδορθοπεδικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Παιδορθοπεδικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Παιδορθοπεδικό ιατρείο λειτουργεί κάθε Τετάρτη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με το γιατρό Κωνσταντίνο Χριστόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων, σε συνεργασία με τη μαιευτική κλινική, πραγματοποιεί εξετάσεις σε νεογνά στο πλαίσιο της πρόληψης κυρίως όσον αφορά στην αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου.

Ο έλεγχος αυτός έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 6 μήνες και συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση βλάβης που μπορεί στην ενήλικη ζωή του ατόμου να οδηγήσει σε αναπηρία ή σε μια εκτεταμένη επέμβαση με σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή του ασθενούς. Όμως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, μια πολύ πρώιμη διάγνωση, στις πρώτες ημέρες ζωής ενός νεογνού, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση και αποτελεσματική θεραπεία. Η διάγνωση γίνεται με τη χρήση υπερήχων με εξοπλισμό που προϋπήρχε στο Νοσοκομείο και ήδη έχουν εξεταστεί περί τα 200 παιδιά.

Να σημειωθεί πως η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου είχε παρουσιαστεί έντονα κατά τα παλαιότερα χρόνια και στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα αυξημένα περιστατικά παρουσιάστηκαν σε πληθυσμούς που εισέρρευσαν στην Ελλάδα και δεν είχαν πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα τους.

Ο κ. Χριστόπουλος έχει εκπαιδευτεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στόχος του είναι η καθιέρωση της εξέτασης παιδιών μέχρι 15 ετών, για το σύνολο των παθήσεων που έχουν να κάνουν με τις νεαρές αυτές ηλικίες, στο ιατρείο που λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση. Ο ίδιος θα λειτουργεί και ορθοπεδικό ιατρείο για άλλες ηλικίες, σε διαφορετική ημέρα. 

Να σημειωθεί πως τα ραντεβού για το παιδορθοπεδικό ιατρείο κλείνονται στο τηλέφωνο 14500.

Κ.Δ.