Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 08:42

Επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο η μετατροπή της Συκικής σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό 

 

Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε την απόφαση της Συκικής, όσον αφορά τη λειτουργία της ως πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός, όπως και τον τρόπο που έγινε η μετάβασή της σε αυτή τη μορφή.

Θυμίζουμε ότι κατά του τρόπου που έγινε η μετάβαση από τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, είχε προσφύγει η ΕΑΣ Λακωνίας. Το Ειρηνοδικείο αρχικά δικαίωσε τη Συκική, αλλά με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας δικαίωσε την έφεση του προέδρου της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκου Προκοβάκη, απορρίπτοντας στο δεύτερο βαθμό την απόφαση του Ειρηνοδικείου· που ενέκρινε το καταστατικό λειτουργίας της Συκικής ως πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο της Συκικής Χρήστο Παναγιωτόπουλο, ο Αρειος Πάγος ενέκρινε το καταστατικό της Συκικής, που απέρριψε το Πρωτοδικείο ακυρώνοντας τη διαδικασία της μετατροπής της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Σημείωσε μάλιστα ότι η Συκική διόρθωσε με γενική συνέλευση το διαδικαστικό λάθος που είχε βρει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για να απορρίψει την απόφαση του Ειρηνοδικείου - κι έτσι το ανώτατο δικαστήριο δεν απέρριψε την αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, αλλά με την απόφασή του επαναβεβαίωσε την ορθότητα της διαδικασίας. Και εξήγησε ότι αρχικά πήρε απόφαση η γενική συνέλευση για το μετασχηματισμό σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Συκικής από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, όλα τα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν, δηλαδή οι αγρότες - μέλη, έπρεπε να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετέχουν στο νέο σχήμα. Ομως μόνο 353 στην αρχή εκδήλωσαν ενδιαφέρον, κι έτσι εγκρίθηκε το καταστατικό και ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Στη συνέχεια τον τρόπο που έγινε η μετάβαση προσέβαλε η Ενωση Λακωνίας, κι η υπόθεση αυτή έφτασε μέχρι τον Αρειο Πάγο, όπου η Συκική δικαιώθηκε. Ενδιάμεσα η Συκική πήρε και δεύτερη απόφαση γενικής συνέλευσης, με την οποία επαναβεβαίωσε τη διαδικασία και κατά της δεύτερης αυτής απόφασης προσέφυγε πάλι η Ενωση Λακωνίας. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε πάντως ότι η απόφαση του Αρειου Πάγου δείχνει ότι οι νόμοι θα πρέπει να είναι περισσότερο αναλυτικοί, ώστε να μην αφήνουν ζητήματα παρερμηνειών - καθώς όπως είπε η Συκική έπρεπε να αλλάξει τρόπο λειτουργίας βάσει νόμου. «Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν σωστή και ήρθε εκ των υστέρων το υπουργείο και έβγαλε αναλυτική εγκύκλιο, αφού επιλύθηκε νομικά το ζήτημα από τον Αρειο Πάγο», ανέφερε καταλήγοντας.

Ν.Κ.