Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 15:54

"Εύφορη Γη": Επιστήμονες για την αντιμετώπιση των εχθρών και των μυκητολογικών ασθενειών της ελιάς (vid)

"Εύφορη Γη": Επιστήμονες για την αντιμετώπιση των εχθρών και των μυκητολογικών ασθενειών της ελιάς (vid)

Ο έντονος προβληματισμός που έχει αναπτυχθεί σε κάθε κρίκο της παραγωγικής και προωθητικής αλυσίδας του ελαιολάδου για την καταπολέμηση του δάκου, του γλοιοσπορίου, της κερκόσπορας, του κυκλοκόνιου της ελιάς αλλά και μιας νέας απειλής που φαίνεται να διαπιστώνεται αναφορικά με την ελιά Καλαμών, την alternaria alternate, χαρακτήρισε την επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, από τον Σύλλογο Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας.

Με τη συμμετοχή καθηγητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, γεωπόνων κι εκπροσώπων των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις και κατευθύνσεις στο πολυπληθές ακροατήριο, με τις ερωτήσεις του κόσμου να ρωτούν επίμονα και να απαιτούν την κινητοποίηση της Πολιτείας για τη διασφάλιση της ελαιοπαραγωγής, αφού σε πολλές περιπτώσεις, πέρα από τη μειωμένη ποσότητα φέτος κατεγράφη και χαμηλότερη ποιότητα, με τις ποσότητες ειδικά του παραγόμενου ΠΟΠ να είναι ιδιαίτερα μικρές.

Μια νέα πραγματικότητα έφερε λοιπόν η έξαρση του δάκου και των μυκητολογικών ασθενειών το 2016. Αναφορικά με το ΠΟΠ, μόνο στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Αντώνη Παρασκευόπουλο, παρήχθησαν μόλις 1.000 τόνοι ΠΟΠ ελαιόλαδο από τη συνολική παραγόμενη ποσότητα των 17.000 τόνων.  

Ετσι, μετά την τελευταία, κακή για ορισμένες περιοχές, παραγωγή, ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ωστόσο, παρά τα ερευνητικά και στατιστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν, αλλά και τις εμπεριστατωμένες κατευθύνσεις που δόθηκαν, μένει αναπάντητο το αν τελικά η Πολιτεία θα σταθεί με επάρκεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ζημιώνουν σημαντικά την τσέπη των παραγωγών και του εμπορικού κλάδου, αφού δεν φαίνεται για την ώρα να έχει αναληφθεί πρωτοβουλία από τα αρμόδια υπουργεία για την άρτια αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ωστόσο διεφάνη η σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τους ερευνητές και τους γεωπόνους, με αρωγούς σε πολλές περιπτώσεις τους ανήσυχους παραγωγούς, που σε πολλές περιπτώσεις παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και δηλώνουν πως θα ακολουθήσουν τη διαδικασία της δειγματοληψίας, πριν κάνουν τις όποιες επεμβάσεις στους ελαιώνες τους.

Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν είναι και η ίδρυση ενός ταμείου δακοκτονίας, για την κάλυψη των αναγκών με ανταποδοτικότητα και συγκεκριμένα δεδομένα, προκειμένου να υλοποιείται ένας ορθολογικός προγραμματισμός ανά περιοχή.

Η πρόταση που υπέβαλε ο Σύλλογος Γεωπόνων, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προτάσεων τόσο του συλλόγου και των επιστημόνων όσο και του κ. Παρασκευόπουλου, σχετικά με τη δακοκτονία, την πρόσληψη προσωπικού, τους όρους του διαγωνισμού και μεταξύ άλλων, για τη χρήση των εντομοκτόνων.

Δυστυχώς όμως στην εκδήλωση δεν παρέστη εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές, παρά το γεγονός πως είχε απευθυνθεί σχετική πρόσκληση.

 

Στην εκπομπή «Εύφορη Γη», η οποία προβάλλεται αυτή την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 9.50 το βράδυ στην τηλεόραση Μεσόγειος, θα παρακολουθήσετε ορισμένα από τα σημαντικότερα αποσπάσματα των τοποθετήσεων των ομιλητών.

Η επιστημονική ημερίδα «Ελιά: Δέντρο ζωής» άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό  του προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας Ιωάννη Βορβίλα.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις: «Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με έμφαση στη μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών» από τον επίκουρο καθηγητή Ζωολογίας  και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιο Περδίκη. «Παρακολούθηση και διαχείριση της ανθεκτικότητας του δάκου στα εντομοκτόνα» από τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωργικής Φαρμακολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Βόντα. «Γλοιοσπόριο, κερκόσπορα και κυκλοκόνιο της ελιάς: Αιτιολογία, επιδημιολογία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από τον επίκουρο καθηγητή Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριο Τσιτσιγιάννη.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι τοποθετήσεις σχετικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας των διευθυντών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας Ιωάννη Κυριακόπουλο, τον οποίο εκπροσώπησε η γεωπόνος Ειρήνη Καρυώτη και Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλου.

Τις προτάσεις του Συλλόγου για την αντιμετώπιση του δάκου παρουσίασε ο γραμματέας Απόστολος Ζωντανός και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Πηγή: e-gi.gr