Πέμπτη, 06 Απριλίου 2017 14:56

Δακοκτονία: Ενώ χρειάζονται τέσσερις ψεκασμοί υπάρχουν χρήματα μόνο για δυο

 

Τα χρήματα που προβλέπονται για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, είναι ίδια σχεδόν με τα περσινά.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την υπηρεσία, τα επιπλέον χρήματα, 650.000 ευρώ, που ζήτησε για να υλοποιηθεί με αποτελεσματικότητα το φετινό πρόγραμμα, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το υπουργείο.

Με βάση τις εκτιμήσεις και το αίτημα της διεύθυνσης, με τα 1,2 εκ. ευρώ που έχουν εγκριθεί, τα χρήματα φθάνουν για δύο ψεκασμούς. Ομως, για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του δάκου, πρέπει να γίνουν συνολικά τέσσερις ψεκασμοί, γι’ αυτό και ζητείται το συγκεκριμένο επιπλέον ποσό.

Στο φετινό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί νέες περιοχές, όπου μέχρι τώρα δε γινόταν οργανωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας, όπως είναι το Βλαχόπουλο, το Παπαφλέσσα, η Μαθία, η Λυκίσσα και άλλα χωριά. Φέτος στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας περιλαμβάνονται συνολικά 161 χωριά.

Κατά τα άλλα, το Μάιο θα πραγματοποιηθούν στη διεύθυνση με έδρα την Καλαμάτα, οι δημοπρασίες για τους εργολάβους ψεκασμών και παγιδοθεσίας της φετινής δακοκτονίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την υπηρεσία, η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνει και αυτή τη χρονιά κεντρικά, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου υπολογίζεται να γίνει η πρόσληψη των γεωπόνων - τομεαρχών και τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου να πραγματοποιηθούν οι πρώτοι ψεκασμοί.

 

Γ.Σ.