Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 09:21

Μπλόκο σε ελιές Τουρκίας στην Καλαμάτα!

Γράφτηκε από την

 

Ελιές τύπου Καλαμών (black olives) από την Τουρκία ήρθαν για εκτελωνισμό στην Καλαμάτα από επιχειρηματία της Λακωνίας, αλλά η εισαγωγή τους δεν ολοκληρώθηκε καθώς η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας δεν ενέκρινε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Για να προστατευτεί όμως το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας χρειάζεται να ενταθούν οι έλεγχοι, καθώς η μεγάλη ζήτηση και οι υψηλές τιμές για το προϊόν έχουν ανοίξει την όρεξη κερδοσκόπων που δεν έχουν καμία σχέση με το νομό. Χρειάζεται επίσης να επεκταθούν και οι έλεγχοι στις εξαγωγές ώστε να προστατευθεί η φήμη του μεσσηνιακού προϊόντος στη διεθνή αγορά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεθνή αγορά οι ελιές τύπου Καλαμάτας πωλούνται κάτω από 1 ευρώ, ενώ οι ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας από 5 έως 7 ευρώ. Ετσι πολλοί έμποροι ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να εισάγουν ελιές τύπου Καλαμάτας από την Τουρκία ή από την Αίγυπτο είτε για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση είτε για να την “βαφτίσουν” ΠΟΠ Καλαμάτας και να την επανεξάγουν στη διεθνή αγορά. Ομως οι ελιές τύπου Καλαμάτας δεν έχουν τα άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού προϊόντος και για αυτό η προώθησή τους στη αγορά δυσφημεί το προϊόν της Μεσσηνίας. 

Επισημαίνεται ότι η εισαγωγή συνήθως γίνεται από χώρες χωρίς αυστηρούς ελέγχους, όπως η Βουλγαρία, και στη συνέχεια οι ελιές περνούν τα ελληνικά σύνορα χωρίς έλεγχο αφού η γείτονα χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.