Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 08:59

Εγκαταλείπεται η καλλιέργεια της σταφίδας στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Εγκαταλείπεται η καλλιέργεια της σταφίδας στη Μεσσηνία

 

Για τη φετινή παραγωγή της σταφίδας, για τον τρύγο και το άπλωμα στα αλώνια, ετοιμάζονται οι περιοχές της Μεσσηνίας που εξακολουθούν να ασχολούνται με το παραδοσιακό, άλλοτε δυναμικό, προϊόν.

Σιγά - σιγά η καλλιέργεια εγκαταλείπεται, καθώς το κόστος είναι πανάκριβο και αποτρεπτικό, οι επιδοτήσεις έχουν συρρικνωθεί και η τιμή, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πρόβλημα σε κάποιες περιοχές υπάρχει και με τα αγριογούρουνα.

Η σταφίδα συμφέρει μόνο αν είναι καινούργια – γραμμική, όμως οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι η μονοκαλλιέργεια της ελιάς δεν είναι καλό πράγμα. Η φετινή παραγωγή θα ήταν πολύ καλή, αν δεν υπήρχαν οι ζημιές από τις βροχές.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, παραγωγός από το Κυνηγού Πυλίας σημείωσε: “Ηταν πολύ καλή η παραγωγή, αλλά με τις τελευταίες βροχές είχαμε ζημιές. Και είναι ζημιές σε όλα τα κτήματα. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται οι σταφίδες, αλλά χρόνο με το χρόνο μειώνονται. Γερνάει ο αγροτικός κόσμος και είναι και απελπισμένος”. Παρατήρησε πως “ο μεγάλος εφιάλτης είναι τα αγριογούρουνα, ιδιαίτερα όταν ωριμάζει το σταφύλι και βρίσκεται στην κορύφωση της παραγωγής. Σε μια νύχτα μπορεί να χάσεις όλη την παραγωγή από τα αγριογούρουνα”.

Οσον αφορά την τιμή ανέφερε: “Η τιμή πέρυσι ήταν 1,10 ευρώ και φέτος αναμένεται να είναι καλύτερη. Σίγουρα θα έπρεπε να είναι καλύτερη. Υπάρχει, όμως, ο ανταγωνισμός στη διεθνή αγορά από τα υποκατάστατα της σταφίδας. Κάθε χρόνο μας κόβουν και από τις επιδοτήσεις. Φέτος πήραμε 50 ευρώ το στρέμμα από τη συνδεδεμένη παραγωγή. Και τα πήραμε για πρώτη φορά”.

Ο Κώστας Αποστολόπουλος, από το Χανδρινού, μας ενημέρωσε ότι “ήταν καλή η παραγωγή, αλλά με τις τελευταίες βροχές είχαμε ζημιές και σαπίσματα ακόμα. Και αυτό το γεγονός θα επισπεύσει τον τρύγο, κυρίως στην περιοχή από Χανδρινού προς Κουκουνάρα”. Επεσήμανε πως “η καλλιέργεια εγκαταλείπεται, όλο και λιγότερα κτήματα καλλιεργούνται. Είναι γερασμένη, οι σταφίδες δεν ανανεώνονται”. Παρατήρησε ότι “δεν συμφέρει η καλλιέργεια. Είναι μεγάλο το κόστος και φέτος με τον καιρό αναγκαστήκαμε να ραντίσουμε περισσότερο, περισσότερα φάρμακα και περισσότερα μεροκάματα” και πρόσθεσε: “Με το κόστος παραγωγής ιδανική τιμή θα ήταν 1,5 ευρώ και παραπάνω, καθώς και οι επιδοτήσεις έχουν κοπεί. Παλιά ήταν ένα καλό εισόδημα, όπως πάει θα εξαφανιστεί τελείως. Υπάρχουν και οι ζημιές από τα αγριογούρουνα”.

Ο Γιώργος Νικολόπουλος, από το Αβραμιού, μας είπε πως “έχουμε ζημιά από τις βροχές, κατά μέσο όρο 20% με 25%” και σημείωσε: “Αισιοδοξούμε ότι δεν θα ξαναβρέξει και θα προλάβουμε να διασφαλίσουμε τη σταφίδα, να την απλώσουμε στα αλώνια. Αν δεν είχαμε τις βροχές, θα ήταν πολύ καλή χρονιά”. Επεσήμανε ότι “στην περιοχή μας οι σταφίδες που έχουν μείνει είναι καινούργιες, γραμμικές. Αν έχεις καλή σταφίδα, καινούργια γραμμική, δεν έχεις ζημιές και έχεις κατεβάσει το κόστος και με προσωπική εργασία, κάτι γίνεται. Αν έχεις παλιά σταφίδα, δεν συμφέρει να ασχολείσαι”. Εκτίμησε πως “1,50 ευρώ θα ήταν η ιδανική τιμή” και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της καλλιέργειας, λέγοντας: “Οσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οφείλουν να διατηρήσουν και μερικά στρέμματα σταφίδα. Δεν είναι καλό πράγμα η μονοκαλλιέργεια της ελιάς”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER