Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2019 16:07

Μεσσήνη: Καταστροφή παραγωγών από προβληματικό πατατόσπορο

Γράφτηκε από τον
Μεσσήνη: Καταστροφή παραγωγών από προβληματικό πατατόσπορο

 

Καταστροφή έχουν υποστεί 20 περίπου πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης, καθώς ο σπόρος που φύτεψαν το Νοέμβριο δεν έπιασε και τα φυτά δεν φύτρωσαν.

Ελέγχους στα κτήματα αυτά έχει πραγματοποιήσει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, που έχει πάρει και έχει στείλει δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, για να βρεθεί η ακριβής αιτία της ζημιάς. Εκτιμάται ότι πρόκειται για μια έκταση 300 - 350 στρεμμάτων, κάποια από τα οποία είναι και νοικιασμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται για μια συγκεκριμένη ποικιλία με σπόρο από ολλανδική εταιρεία. Χθες, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, στα πληγέντα χωράφια της περιοχής βρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας, που φέρεται να βεβαίωσαν τη ζημιά.

“Χάνεται η καλλιέργεια, γιατί δεν υπάρχουν σπόροι να ξαναφυτέψουμε”, μας επεσήμανε με απόγνωση ένας από τους παραγωγούς που έχουν πληγεί. Παρατήρησε πως σε αυτές τις περιπτώσεις ή αντικαθίσταται ο σπόρος ή οι παραγωγοί δεν τον πληρώνουν, τόνισε όμως ότι “ήδη οι παραγωγοί έχουν κάνει πολλά έξοδα. Εχουν ρίξει λιπάσματα και φάρμακα και έχουν πληρώσει αρκετά χρήματα για τις εργασίες που έχουν γίνει. Είναι ένα κοστολόγιο 500 ευρώ το στρέμμα μέχρι τώρα”. Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε χειρότερη θέση βρίσκονται αυτοί που έχουν νοικιάσει κτήματα ή είχαν φυτέψει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη ποικιλία.

Το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας έχει κάνει αυτοψίες και μακροσκοπικούς ελέγχους και έχει επιβεβαιώσει τη ζημιά.

Στέλεχος της υπηρεσίας μας ενημέρωσε ότι “το συμπέρασμα για τα αίτια της ζημιάς θα βγει μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα από το Μπενάκειο” και ανέφερε πως αίτια μπορεί να είναι η εποχή σποράς, η ποικιλία ή και άλλα. “Είναι καθοριστικό το τι θα αποφανθεί το Μπενάκειο”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Γ.Σ.


NEWSLETTER