Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 16:20

Παραμένουν καλές οι τιμές στις πατάτες Μεσσήνης και Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Παραμένουν καλές οι τιμές στις πατάτες Μεσσήνης και Καλαμάτας

Στο 60% βρίσκεται η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσήνη και στον Μπουρνιά της Καλαμάτας.

Η τιμή παραμένει στα 45 λεπτά το κιλό οι χοντρές, που πάνε στις αγορές της χώρας μας και στα 40 λεπτά οι ψιλές που προωθούνται στις αγορές του εξωτερικού (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία κ.α.).

Ο τυποποιητής – εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας παρατήρησε ότι η ποιότητα της φετινής παραγωγής είναι αναβαθμισμένη, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και της προηγούμενης περιόδου. Ο ίδιος εξήρε τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό των παραγωγών της περιοχής μας, που κατάφεραν να προσφέρουν ένα ποιοτικό προϊόν.

Οσον αφορά τις τιμές, ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα κινδύνευσαν να πέσουν κι επέρριψε ευθύνες στους παραγωγούς της Αχαΐας που έβγαλαν πρόωρα μεγάλες ποσότητες πατάτας, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν τις αρχικά πολύ καλές τιμές. Ο κ. Γκούμας επεσήμανε ότι η ψυχραιμία παραγωγών και τυποποιητών της Μεσσηνίας κράτησε τις τιμές στα σημερινά επίπεδα. Σημείωσε πως η αγορά αντιδρά θετικά στο ποιοτικό προϊόν της περιοχής μας και δήλωσε αισιόδοξος, καθώς είναι δυνατή και σταθερή η ζήτηση της μεσσηνιακής πατάτας στο εξωτερικό.

Ο τυποποιητής - εξαγωγέας εκτίμησε ότι οι παραγωγοί που έχουν ικανοποιητική στρεμματική απόδοση, κέρδισαν από τη φετινή παραγωγή, όχι όμως τα χρήματα που περίμεναν και μπορούσαν να πάρουν, αν δεν υπήρχε η πρόωρη συγκομιδή στην Αχαΐα. Παρατήρησε ότι η φετινή χρονιά δίνει ένα κίνητρο στους παραγωγούς να συνεχίσουν την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας, που έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους και των χαμηλών τιμών. Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τις εισαγωγές πατάτας που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ρίχνουν τις τιμές, επηρεάζοντας σοβαρά το μεσσηνιακό προϊόν.

Ο κ. Γκούμας επέμεινε ότι είναι καλύτερης ποιότητας οι μεσσηνιακές και ελληνικές πατάτες και παρατήρησε πως εκτός από τις εξαγωγές θα πρέπει να στηριχθούν και από τους Μεσσήνιους και Ελληνες καταναλωτές, καθώς πρόκειται για προϊόν με πιστοποιημένη ποιότητα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER