Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 17:16

Αύξηση εισαγωγών και μείωση εξαγωγών

Γράφτηκε από τον

 

Αύξηση 55,1% σημείωσαν οι εισαγωγές πατάτας στη χώρα μας το πρώτο 5μηνο του 2019. Αντίθετα, από τους 39.700 τόνους πατάτας που εξήχθησαν από την Ελλάδα, μόνο 3.800 προέρχονταν από τη Μεσσηνία.

Τα στοιχεία αυτά σημείωσε στην “Ε” ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, επισημαίνοντας ότι “πρέπει να μας ανησυχούν για τη συνέχιση της καλλιέργειας και την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος στο εξωτερικό”, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι κινδυνεύει η ανοιξιάτικη πατάτα ως προϊόν. Ο εξαγωγέας επέρριψε ευθύνες στους συνεταιρισμούς της περιοχής κι εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχε η πίεση από τις αιγυπτιακές πατάτες, η τιμή θα ήταν καλύτερη.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Γκούμας, αρχικά, μας ενημέρωσε ότι “οι εισαγωγές στη χώρα μας στα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο 5μηνο του 2019 έχουν καταγράψει αύξηση 58,9% σε όγκο και 74,4% σε αξία. Τη μερίδα του λέοντος κατέγραψε η πατάτα. Μέχρι τις 30 Μαΐου είχαν εισαχθεί 151.096 τόνοι”. Διευκρίνισε πως “σημείωσε αύξηση 55,1% και από την Αίγυπτο ήταν 112.453 τόνοι. Και δεύτερη ήταν η Κύπρος με 12.722 τόνους”. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι από 30 Μαΐου έως 3 Ιουνίου εισήχθησαν 4.000 τόνοι αιγυπτιακής πατάτας. Επεσήμανε πως “αυτό είναι αποθαρρυντικό στοιχείο που πρέπει να μας ανησυχεί όλους” κι εξήγησε: “Καταρρίπτεται ο μύθος ότι ήταν ελλειμματικές οι αγορές. Υπήρχε, όμως, μείωση πέρυσι και οι αγορές ζητούσαν πατάτες”. Από την άλλη πλευρά, ενημέρωσε ότι “οι εξαγωγές πατάτας το πρώτο 5μηνο ήταν 39.700 τόνοι. Οι 15.000 από Ηλεία, 9.000 από Αχαΐα με προορισμό κυρίως Ρουμανία και Πολωνία και μόνο 3.800 από Μεσσηνία, με προορισμό κυρίως Πολωνία και Τσεχία”. Επεσήμανε πως “είναι πρωτόγνωρο το ότι υστερεί σε εξαγωγές η Μεσσηνία. Είχαμε τα πρωτεία. Αυτό είναι καθοριστικό για τη συνέχιση της καλλιέργειας και την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος στο εξωτερικό”.

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργου Δούβα, ο Γ. Γκούμας επέρριψε ευθύνες στους συνεταιρισμούς της περιοχής, αναφέροντας ότι “η βασική ευθύνη είναι στους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής μας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν φρόντισαν να βοηθήσουν και να συμμετάσχουν σε προσπάθεια αναδιάρθρωσης, προβολής και προώθησης της πατάτας. Μεμονωμένα το έπραξαν οι τυποποιητές είτε μέσω Περιφέρειας και Επιμελητηρίου με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις”. Παρατήρησε πως “οι άλλοι εξελίσσουν την καλλιέργεια σε θέματα διαχείρισης και πιστοποίησης κατά το πρότυπο Globalgap” και θύμισε την παρέμβαση του συνεταιρισμού Καλαμάτας στο θέμα του ΠΟΠ, όπου το Επιμελητήριο χρηματοδότησε τη δημιουργία και υποβολή φακέλου το 2012, με χορηγία από την εταιρεία του, την Agrexpo. Συνεχίζοντας, απηύθυνε ερωτήματα προς τους συνεταιρισμούς: “Τι έγινε με τη δράση αυτή που θα έδινε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και αναγνωρισιμότητα; Ποια είναι η παρέμβαση των συνεταιρισμών προς την πολιτεία για να σταματήσει το ανεξέλεγκτο φαινόμενο των εισαγωγών;”. Ανέφερε, επίσης, ότι “θα έπρεπε οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών να είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος” κι έκανε λόγο για “τεράστιο πρόβλημα στο χάνδακα Μουτελάκη, για περιβαλλοντική βόμβα”.

Ο κ. Γκούμας παρατήρησε πως “οι ελάχιστοι τυποποιητές που έχουμε μείνει, πρέπει να έρχονται σε συνεννόηση με τους παραγωγούς και να τους ενημερώνουν, προκειμένου ο παραγωγός να διατηρήσει την καλλιέργεια. Από κοινού με τους τυποποιητές να συντονίζουν δράσεις και να βοηθούν σε καινοτόμες πρακτικές καλλιέργειας (θερμοκήπια, διαχείριση νερού) και κατέληξε: “Οι τυποποιητές πρέπει να στηριχθούν από παραγωγούς και πολιτεία, για να συνεχίσουν σ’ ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν πραγματική προσέγγιση στα γεγονότα, να αναβαθμιστούν και να λειτουργήσουν με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ανταγωνιστικότητας. Ετσι θα βοηθήσουν τους παραγωγούς με ενημέρωση και όχι παραπληροφόρηση”.

Οσον αφορά το υπόλοιπο της φετινής παραγωγής της ανοιξιάτικης πατάτας, μας πληροφόρησε ότι “μένουν 200 στρέμματα πατάτας στα κτήματα και η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η τιμή είναι 40 λεπτά οι μεγάλες και 30 οι μικρές, γιατί Πολωνία και Ρουμανία έχουν βγάλει δικές τους πατάτες”.

Τέλος, αφού παρατήρησε ότι “αν δεν υπήρχε η πίεση των αιγυπτιακών, η τιμή θα ήταν καλύτερη”, εξέφρασε την ελπίδα “να αλλάξουν πολλά πράγματα στην καλλιέργεια σε διαχείριση και προβολή, γιατί κινδυνεύει ως προϊόν η ανοιξιάτικη πατάτα”.

Γ.Σ.