Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 19:40

Συνάντηση Νίκα για αξιοποίηση παραπροϊόντων ελιάς

Γράφτηκε από την
Συνάντηση Νίκα για αξιοποίηση παραπροϊόντων ελιάς

 

Η διερεύνηση της αξιοποίησης των παραπροϊόντων της ελιάς ως συστατικών για ζωοτροφές βρέθηκε χθες στο επίκεντρο συζήτησης, στη συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα με στελέχη της ΕΑΣ Λακωνίας και πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Ειδικότερα, στο νέο Δημαρχείο, ο κ. Νίκας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας ΑΕ Νίκο Προκοβάκη, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γιώργο Στρατάκο, τον Παναγιώτη Χατζηνικολάου ερευνητή της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και τους καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Αρσένο και Πασχάλη Φορτομάρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, τη συνάντηση απασχόλησε πλήθος θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, δεδομένου του ενδιαφέροντος του Δήμου Καλαμάτας για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και εξαιτίας της ανάδειξης του Παναγιώτη Νίκα σε περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
Στο επίκεντρο τέθηκε η διερεύνηση της αξιοποίησης των παραπροϊόντων της ελιάς ως συστατικών για ζωοτροφές. Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Μεταξύ άλλων, θα διερευνηθεί κατά πόσον είναι δυνατόν να αποφέρει έσοδα -έστω και μικρά- στον παραγωγό, για παραπροϊόντα όπως τα φύλλα της ελιάς και ο πυρήνας, τα οποία είτε δεν αξιοποιούνται καθόλου είτε αξιοποιούνται μερικώς σήμερα. Φυσικά, εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται περί εφικτού σχεδιασμού, θα έχει και πολλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή επιχειρηματιών που έχουν ενδιαφέρον για καινοτόμες δράσεις, ενώ ο Π. Νίκας δήλωσε πως το εγχείρημα θα υποστηριχθεί και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.


NEWSLETTER