Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 17:02

Εκτός δακοκτονίας 12 ορεινές κοινότητες Μεσσηνίας και 7 στην Πυλία

Γράφτηκε από την
Εκτός δακοκτονίας 12 ορεινές κοινότητες Μεσσηνίας και 7 στην Πυλία

 

Να μην εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας τη φετινή χρονιά, σε 12 ορεινές κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας, όπως ζήτησαν οι ίδιες, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας.

Οι κοινότητες αυτές είναι: Αγριλος, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Σταματινού, Πολιανή, Αλαγονία, Αρτεμισία, Καρβέλι, Λαδά, Νέδουσα, Πηγές και Ελαιοχώρι.

Σύμβουλοι των μειοψηφιών εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη μη συμμετοχή στο πρόγραμμα δακοκτονίας χωριών που γειτνιάζουν με περιοχές που υλοποιούν, όπως είναι το Ελαιοχώρι που βρίσκεται δίπλα στην Καλαμάτα. Αλλοι στάθηκαν στα προβλήματα υλοποίησης της δακοκτονίας, με την αδυναμία επίβλεψης και το φάρμακο που χύνεται στους φράχτες και στα ρέματα, και ζήτησαν ουσιαστική παρέμβαση.

Ο πρόεδρος της Μικρομάνης Χάρης Κουτσουρόπουλος ζήτησε από την παγία προκαταβολή να διατεθούν χρήματα για την πρόσληψη οριοδεικτών που θα παρακολουθούν τα τρακτέρ και οι παραγωγοί να ενημερώνονται έγκαιρα (όχι μια μέρα πριν) για τους ψεκασμούς δακοκτονίας που γίνονται στα χωριά τους. Τα ίδια ζήτησε και ο πρόεδρος της Ασπροπουλιάς Γιώργος Κατσιμαγκλής.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε πως “είναι εγκαταλελειμμένη η ελαιοπαραγωγή στα ορεινά χωριά”. Είπε ότι “πρέπει να δούμε το θέμα της έγκαιρης ενημέρωσης” και δήλωσε πως ο δήμος δεν έχει γεωπόνους για να συμβάλει στο πρόγραμμα.

Λευκό ψήφισαν η “Λαϊκή Συσείρωση” και η παράταξη του Δημήτρη Κουκούτση, και καταψήφισε ο σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

 

Εκτός δακοκτονίας 7 κοινότητες της Πυλίας

Σε 7 κοινότητες του Δήμου Πύλου - Νέστορος δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος πρόγραμμα δακοκτονίας από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έκανε αποδεκτό το αίτημά τους να μην μετάσχουν. Πρόκειται για το Κορυφάσιο, το Ρωμανού, τη Φλεσσιάδα, το Παλαιό Λουτρό, το Καπλάνι, τη Μεταμόρφωση και το Μαργέλι.

Για όλα τα υπόλοιπα χωριά και τις πόλεις του δήμου που θα μετάσχουν στο πρόγραμμα, το Δημοτικό Συμβούλιο: Ενημερώνει ότι το ποσοστό αναμενόμενης καρποφορίας σε σύγκριση με μια χρονιά πλήρους παραγωγής, αναμένεται κατά μέσο όρο περίπου σε ποσοστό 70%. Ζητεί να ενημερώνονται η έδρα του δήμου και οι πρόεδροι των κοινοτήτων για την εκτέλεση του προγράμματος των ψεκασμών από τα συνεργεία με σχετική έγγραφη ανακοίνωση 5 ημέρες νωρίτερα, προκειμένου οι ελαιοπαραγωγοί να λαμβάνουν γνώση. Παρατηρεί ότι οι πρόεδροι των κοινοτήτων ορίζονται υπεύθυνοι και πρέπει να συνεργάζονται με τα Τμήματα Ποιοτικού και Φυτικού Ελέγχου των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Και ζητεί να μην γίνουν ψεκασμοί εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης.

 


NEWSLETTER