Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 08:11

Καλαμάτα: Προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς (βίντεο)

Καλαμάτα: Προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες το Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς (βίντεο)

 

Το 6ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου, στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ”, με πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας”:

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι σκοπός του φεστιβάλ είναι η φήμη και η διαφήμιση των διεθνώς αναγνωρισμένων μεσσηνιακών προϊόντων, που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία. Υπογράμμισε την τεράστια πτώση των τιμών της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών κι εκτίμησε πως ευθύνονται η καταστρατήγηση του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα και οι αθρόες εισαγωγές που χρησιμοποιούν το όνομα της Καλαμάτας. Ζήτησε “να επαναφέρουμε το ΠΟΠ Καλαμάτα στην πρότερη κατάστασή του”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι “κάθε πρωτοβουλία για την ελιά και το ελαιόλαδο είναι σημαντική και πρέπει να αναδεικνύονται ζητήματα για τη διασφάλιση της ποιότητας”. Ανέφερε πως έχουν πάρει πρωτοβουλία να αναστραφεί η κατάσταση, να καταργηθεί ο νόμος του πρώην υπουργού Αποστόλου, να διασφαλιστεί το ΠΟΠ και να διευρυνθεί το σημείο αναφοράς του και στους όμορους νομούς.

Η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη στάθηκε στο βάρος του ονόματος του προϊόντος. Παρατήρησε ότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία πρέπει να γίνουν το επίκεντρο της παραγωγής και της τεχνογνωσίας και ανέφερε πως “πρέπει να διαφυλάξουμε την ποιότητα”.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας είπε ότι το φεστιβάλ προσφέρει στους εμπλεκόμενους με τα προϊόντα τις απαραίτητες γνώσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι: 

Το Σάββατο:

Στις 6.30 μ.μ. έναρξη του φεστιβάλ από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο

Στις 6.45 μ.μ. χαιρετισμοί.

Στις 7 μ.μ. εισήγηση από τον Βασίλη Δημόπουλο, διευθυντή Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας, αναπληρωτή καθηγητή Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με θέμα “Διαγωνισμός γευσιγνωσίας ελαιολάδου του  Kalamata Olive Oil Awards 2020 από το αναγνωρισμένο πάνελ του ΤΕΙ Καλαμάτας”.

Στις 7.15 μ.μ. εισήγηση από τον Παύλο Νησιανάκη, DVM, χημικό MSc, Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών ΑΕ, με θέμα “Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ελιές και ελαιόλαδα στην Ελλάδα”.

Στις 7.30 μ.μ. εισήγηση από τον Γιάννη Κυριακόπουλο, διευθυντή Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, γεωπόνο.

Στις 7.45 μ.μ. εισήγηση από τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, διευθυντή Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, γεωπόνο.

Στις 8.15 μ.μ. απονομή βραβείων και βράβευση τιμώμενων προσώπων.

 

Την Κυριακή:

Στις 11 π.μ. εισήγηση από τον Στάθη Αναστασόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, με θέμα “Kλιματική αλλαγή και ελαιοκαλλιέργεια. Αναβάθμιση αρδευτικών υποδομών της Π.Ε. Μεσσηνίας”.

Στις 11.30 π.μ. εισήγηση από τον Γεώργιο Ζακυνθινό, καθηγητή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, με θέμα “Ορυκτέλαια: Η επιμόλυνση του ελαιολάδου μας απειλεί την ποιότητα και αμφισβήτηση της υγιεινής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου”.

Γ.Σ.