Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 09:15

Μεσσηνία: Ξερίζωσε ελιές ο ανεμοστρόβιλος σε χωριά Τριφυλίας και Μεσσήνης (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Ξερίζωσε ελιές ο ανεμοστρόβιλος σε χωριά Τριφυλίας και Μεσσήνης (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε περιοχές της Τριφυλίας της Πυλίας και της Μεσσήνης, κυρίως ξεριζώνοντας, σπάζοντας και… εξαφανίζοντας πολλά ελαιόδεντρα που βρήκε στο πέρασμά του, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ξήλωσε ακόμη τσίγκους σε στάβλο, έγειρε κολόνες της ΔΕΗ, μετακίνησε κεραμίδια σε σκεπές και προκάλεσε ζημιά σε στέγη ελαιοτριβείου.

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο δημιούργησε πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής που κανείς δεν έχει ξαναδεί στις πληγείσες περιοχές. Εκδηλώθηκε στο Μάτι και στα Ρίκια Γαργαλιάνων, στο Χανδρινού και στα Κρεμμύδια μέχρι το Χατζή και το Πετρίτσι.

Στην περιοχή των Γαργαλιάνων ο ανεμοστρόβιλος “έσκασε” στην παραλιακή περιοχή Μάτι και προχώρησε 800 - 1.000 μέτρα μέσα, ανατολικά στα Ρίκια.

“Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα” μας είπε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος και σημείωσε: “Είναι ξεριζωμένες το 80% των ελιών από τα κτήματα που πέρασε ο ανεμοστρόβιλος, 80 με 100 στρέμματα, γύρω στη 1 το πρωί. Ηταν πολύ βίαιο, ό,τι έβρισκε μπροστά του το ξερίζωνε. Ηταν μοναδικό σε ένταση και πολύ σπάνιο. Είναι μεγάλη η ζημιά, 1.000 και παραπάνω ελαιόδεντρα καταστράφηκαν”.

Ο διευθυντής μάς πληροφόρησε ότι ο ίδιος και άλλοι γεωπόνοι της υπηρεσίας πραγματοποίησαν αυτοψία και κατέγραψαν τις ζημιές, ενώ ενημέρωσε και τον επόπτη του ΕΛΓΑ.

Στην περιοχή Χανδρινού - Κρεμμυδίων ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε κι έσπασε, εξαφάνισε κυριολεκτικά ελαιόδεντρα μεγάλα και πολλών χρόνων. Δέντρα παρασύρθηκαν σε άλλα κτήματα, λες και ήταν κάποιο ελαφρύ αντικείμενο, ενώ συναντήσαμε εικόνα με δύο ξεριζωμένες ελιές να έχουν... σκαρφαλώσει πάνω σε μια άλλη που άντεξε.

Ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε και σταφίδα, ενώ στα Κρεμμύδια ξήλωσε κεραμίδια σε σκεπές κι έγειρε διπλή κολόνα - μετασχηματιστή για φωτοβολταϊκά. Η μανία του ανεμοστρόβιλου έφτασε μεταξύ Πετριτσίου και Χατζή, όπου και ξεθύμανε προκαλώντας ζημιά σε στέγη ελαιοτριβείου και ξεριζώνοντας κάποια μεγάλα δέντρα (καρυδιές).

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κώστας Αποστολόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανές φαινόμενο, που δεν το έχουν ξανασυναντήσει. Παρατήρησε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες στα ελαιόδεντρα και σε κάποιες σταφίδες, ενώ ο κόσμος ετοιμαζόταν το επόμενο διάστημα να μαζέψει τις ελιές. Ζήτησε εδώ και τώρα ο ΕΛΓΑ να κάνει εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της καταστροφής.

Για φαινόμενο που δεν έχει ξαναζήσει κανείς στα Κρεμμύδια, σε μέγεθος και σε ένταση, μίλησε και ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Πυλιώτης, ο οποίος παρατήρησε πως η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για τις αποζημιώσεις στο φυτικό κεφάλαιο και στον καρπό.

Κλιμάκιο γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές και ενημέρωσε τον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, επλήγησαν κυρίως  οι Κοινότητες Κουκουνάρας, Χατζή, Κρεμμυδίων, Χανδρινού και η Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων στις θέσεις Μάτι και Ρίκια. Ξεριζώθηκαν ελαιοδέντρα και έγιναν καταστροφές σε σταβλικές εγκαταστάσεις, σε αμπελοκαλλιέργειες καθώς και σε ελαιοτριβείο. Για τις παραπάνω ζημιές ενημερώθηκε ο ΕΛΓΑ και οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν αιτήματα αποζημιώσεων στους οικείους δήμους.

Με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, κλιμάκια των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών.

Γ.Σ.


NEWSLETTER