Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 09:00

Μεσσηνία: Ζητούν καταγραφή ζημιών και αποζημίωση για ανεμοστρόβιλο (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Αμεση καταγραφή των ζημιών σε χωράφια και καλλιέργειες, έγκαιρες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος των ζημιών, στο φυτικό κεφάλαιο και σε υποδομές, στο 100% της ζημιάς, ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, για τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης αναφέρει: “Για ακόμη μια φορά βρεθήκαμε οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι απροστάτευτοι στο έλεος του καιρού. Ο ανεμοστρόβιλος, η έντονη βροχόπτωση με δυνατό αέρα, που έπληξε τμήματα του νομού δείχνει πόσο επίκαιρα και αναγκαία είναι τα αιτήματά μας για τον ΕΛΓΑ. Η καταστροφή θα επιφέρει νέα μεγάλη απώλεια στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά μας, λόγω των απαράδεκτων τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής, της αποτυχημένης προπέρσινης δακοκτονίας, της ζημιάς στην ανθοφορία από τον πρωτοφανή καύσωνα του Μαΐου. Τα στοιχεία της φύσης παραμένουν ένας ανίκητος αντίπαλος του αγρότη. Η όποια προστασία από τη μεριά της πολιτείας παραμένει ανύπαρκτη. Δεν μασάμε πια στο παραμύθι τού «δεν υπάρχουν χρήματα», γιατί την ίδια στιγμή παρατηρούμε να κατασπαταλώνται δισεκατομμύρια ευρώ από τη δική μας και των εργαζομένων φοροαφαίμαξη, σε επιδοτήσεις προς όφελος του τουριστικού κεφαλαίου, των καναλαρχών, για τη συμμετοχή μας στη Νντοϊκή συμμαχία των φονιάδων”.

Ο σύλλογος της Μεσσήνης παρατηρεί: “Απαιτούμε ο ΕΛΓΑ που χρυσοπληρώνουμε οι αγρότες, να αποζημιώσει άμεσα και στο 100% τις ζημιές που έχουμε υποστεί! Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, στο πραγματικό ύψος των ζημιών, τόσο στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όσο και σε υποδομές (σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, περιφράξεις. μηχανήματα και οχήματα) στο 100% της ζημιάς. Ο ΕΛΓΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει την καταγραφή. Οι αποζημιώσεις να δοθούν άμεσα, ανεξαρτήτως από το αν ήταν δηλωμένες οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ, ανεξαρτήτως από το αν χρωστάνε οι συνάδελφοι αγρότες. Εδώ και τώρα αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται πραγματικά και πλήρως και χωρίς καμία καθυστέρηση στις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων για την πλήρη κάλυψη και προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Οι πληγέντες συνάδελφοι να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ. Να παγώσουν τα χρέη τους σε Εφορία και σε ΟΓΑ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Εκτακτη επιχορήγηση των δήμων για αποκατάσταση ζημιών”.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος του Χανδρινού σημειώνει: “Ο ισχυρός ανεμοστρόβιλος που πέρασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες του νομού μας. Στην περιοχή μας μεγάλες ζημιές έχουμε στην Κοινότητα Κρεμμυδίων με καταστροφές σε σπίτια, στάβλους και καλλιέργειες και στο Χανδρινού σε αρκετά χωράφια. Οι συνάδελφοι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ενώ ετοιμάζονταν να συλλέξουν την παραγωγή τους, αυτή καταστράφηκε αφήνοντάς τους πίσω μόνο έξοδα. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ζημιές των τελευταίων χρόνων από τον δάκο, λόγω της μη έγκαιρης και έγκυρης καταπολέμησής του, και τις χαμηλές τιμές, κάνουν την κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη.

Ζητάμε: Αμεση καταγραφή των ζημιών σε χωράφια και καλλιέργειες, έγκαιρες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες στο πραγματικό ύψος των ζημιών, τόσο στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο όσο και σε υποδομές (σπίτια, στάβλοι, αποθήκες, περιφράξεις. μηχανήματα και οχήματα) στο 100% της ζημιάς”.