Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 08:53

Ο Βορίδης εγκαινίασε το πρότυπο ελαιοτριβείο του Καφαντάρη (φωτογραφίες)

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης εγκαινίασε το πρότυπο ελαιοτριβείο του τέως δημάρχου Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη στο Ρωμανού, το απόγευμα του Σαββάτου.

Στην εκδήλωση, όπου το “παρών” έδωσε και ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Η μονάδα που εκσυγχρονίστηκε, εντάχθηκε σε δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 και χρηματοδοτήθηκε κατά 50%.

Ο Δ. Καφαντάρης ενημέρωσε ότι το οικογενειακό ελαιοτριβείο λειτουργεί 46 χρόνια και παρατήρησε πως έχει γίνει πρότυπη μονάδα. Επεσήμανε ότι η σύγχρονη μονάδα ξεχωρίζει για τα μηχανήματά της και ειδικά για τον μαλακτήρα, που μειώνει το χρόνο της μάλαξης στα 15 λεπτά, ενώ αυξάνει την παραγωγικότητα της μονάδας κι εξυπηρετεί πιο γρήγορα τους παραγωγούς.

Ο υπουργός Μ. Βορίδης χαιρέτισε τον εκσυγχρονισμό που είναι και προς όφελος των παραγωγών, ανέφερε ότι ετοιμάζονται αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ έκανε λόγο για τη νέα ΚΑΠ και για την ενίσχυση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Σε δηλώσεις του ενημέρωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα δοθεί η ενίσχυση και πως το επόμενο διάστημα θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα, γιατί κατά την πανδημία ενώ άλλοι τομείς κατέρρευσαν, όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές αυξήθηκαν και ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.