Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 11:14

Ερώτηση του βουλευτή Κων. Χήτα για ελιές Καλαμών

Γράφτηκε από την
Ερώτηση του βουλευτή Κων. Χήτα για ελιές Καλαμών

Ερώτηση με θέμα “Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς ελιάς Καλαμών” κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

Ο βουλευτής αναφέρει ότι “σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από παραγωγούς ελιάς Καλαμών, καθώς και με δημοσίευμα στο διαδίκτυο της 27ης Οκτωβρίου (www.agronews.gr), η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για επιτραπέζια ελιά σε παγκόσμια κλίμακα έχει, πλέον, οδηγήσει τους παραγωγούς σε αναζήτηση αποθηκευτικών χώρων για να γίνεται η επεξεργασία των ελιών. Επιπλέον, οι αποδέκτες των επεξεργασμένων ελιών έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τους παραγωγούς και ζητάνε, όσο το δυνατόν, καλύτερη ελιά. Η παραδοσιακή μέθοδος είναι οι μαύρες δεξαμενές πολυαιθυλενίου. Οι δεξαμενές αυτές μαύρου χρώματος παράγονται με πρωτογενές πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LLDPE) κατάλληλο για τρόφιμα, στη φυσική του μορφή (άχρωμο). Ο λόγος που οι δεξαμενές βγαίνουν σε μαύρο χρώμα είναι επειδή το χρώμα αυτό συγκρατεί την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία δημιουργεί πρόβλημα στο αποθηκευμένο υγρό. Καλύτερη συντήρηση και ζύμωση της ελιάς συνεπάγεται και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του παραγωγού στην ευάλωτη αγορά, που έχει διαμορφωθεί, τα τελευταία χρόνια, γύρω από την επιτραπέζια ελιά. Αποθηκευμένη με τέτοιους όρους και προστατευμένη σε τέτοιο βαθμό από τους εξωτερικούς παράγοντες, η ελιά μένει αναλλοίωτη για περισσότερους μήνες, δίνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα να «ρευστοποιήσουν» την παραγωγή τους, όταν οι συνθήκες στην αγορά συμφέρουν περισσότερο, εξασφαλίζοντας ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί στο εμπόριο υπέρ τους και καλύτερη τιμή για το προϊόν”.
Ο κ. Χήτας ρωτάει τον υπουργό: “Προτίθεσθε να δώσετε τη δυνατότητα, μέσω χρηματοδοτικών κινήτρων, είτε στους παραγωγούς ελιάς Καλαμών μεμονωμένα, είτε στους συνεταιρισμούς ελαιοπαραγωγών συγκεκριμένου τύπου ελιάς, για προμήθεια συμπληρωματικών αποθηκευτικών χώρων (δεξαμενών), προκειμένου να αυξήσουν οι εν λόγω την υπεραξία της ποιότητας του αποθηκευμένου στοκ τους σε ελιές Καλαμών, ούτως ώστε να ενισχυθούν με ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην διεθνή αγορά;”.


NEWSLETTER