Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 19:30

Ψεκασμός σε κτηνοτροφικές μονάδες για καταρροϊκό πυρετό

Γράφτηκε από την
Ψεκασμός σε κτηνοτροφικές μονάδες για καταρροϊκό πυρετό


Ψεκασμούς σε κτηνοτροφικές μονάδες για περιορισμό της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού ξεκινά σε κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι ψεκασμοί για την εξόντωση των εντόμων που μεταδίδουν τη νόσο κρίνονται αναγκαίοι μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στις παραπάνω κοινότητες.


Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο:
"Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ψεκασμοί, σε 200 περίπου κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν το σύνολο των εγκαταστάσεων της ζώνης ελέγχου.
Παράλληλα έχει γίνει ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων και των κτηνοτρόφων που διατηρούν σταβλικές εγκαταστάσεις στις κοινότητες των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης προς αποφυγή εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού και έχουν δοθεί οδηγίες για την τοποθέτηση εντομοαπωθητικών στα ευαίσθητα στη νόσο ζώα (πρόβατα, αίγες, βοοειδή) καθώς και την απομάκρυνση από τον χώρο της εκτροφής τους εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη των εντόμων-φορέων του ιού.
Ειδικότερα μέτρα, που προβλέπει η απόφαση καθορισμού της ζώνης ελέγχου, είναι η απογραφή των ζώων, η προστασία των ευαίσθητων στο νόσημα με παραμονή τους στους χώρους ενσταβλισμού, απαγορεύσεις στις μετακινήσεις των ζώων κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος, διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών και διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας".


NEWSLETTER