Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 10:30

Εκδικάζεται στο ΣΤΕ η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ: Κοινό μέτωπο για ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Στις 15 Δεκεμβρίου εκδικάζεται ύστερα από δύο αναβολές η προσφυγή που έχει υποβάλει ο Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης Αποστόλου του Φεβρουαρίου 2018.

“Η απόφαση προέβλεπε τη χρήση του κατοχυρωμένου ως ΠΟΠ όρου Καλαμάτα σαν συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών”, μας επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος, γραμματέας του ΣΥΜΕΠΟΠ.

Εξηγώντας μας τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η συγκεκριμένη απόφαση, σημείωσε: “Είναι μια κατάσταση που έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων σε όλη πλέον τη χώρα, διότι δεν είναι μόνο ότι συμπαρασύρει τη ζώνη του ΠΟΠ που είναι η Μεσσηνία, αλλά συμπαρασύρει καθοδικά όλη την ελιά Καλαμών, μιας και δυνάμει της συγκεκριμένης απόφασης οποιοσδήποτε εντός κι εκτός Ελλάδας μπορεί να διακινεί ελιές Καλαμών με την εμπορική ονομασία Kalamata Olives.

Και το ζήτημα είναι ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης έχει δημιουργήσει και πρόβλημα στους τυποποιητές που εντάσσονται στο σύστημα του ΠΟΠ, μιας και ο αρμόδιος φορέας ο Agrocert δημιουργεί σύνθετα ζητήματα στο πώς θα πρέπει να διακινούν τις υπόλοιπες ελιές Καλαμών, που διακινούν εκτός ΠΟΠ, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι εφαρμόζεται στον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτός ο κραδασμός, αυτή η εμπορική σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, όλα ξεκινάνε από την υπουργική απόφαση. Η υπουργική αυτή απόφαση είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να καταρριφθεί, διότι με το άρθρο 13.2 του κανονισμού 1151 που κατοχυρώνει τα προϊόντα ΠΟΠ, απαγορεύεται όρος που είναι κατοχυρωμένος ως ΠΟΠ να χρησιμοποιείται σαν συνώνυμο ποικιλίας. Αυτό είναι που ζητάμε, τη νομιμότητα και να εφαρμοστεί το δίκαιο”.

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ


Οσον αφορά τη λύση του προβλήματος και τις επαφές με άλλους νομούς που παράγουν ελιές Καλαμών, ο Γ. Πάζιος μας ενημέρωσε ότι “σε συνεννόηση και με παραγωγικούς φορείς άλλων νομών, επειδή θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και για τη Λακωνία και για την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, θα καλέσουμε το επόμενο διάστημα σε μεγάλη ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να βρεθεί μία κοινή λύση με όλους τους παραγωγικούς φορείς, μιας και αυτό που επιθυμούμε εμείς δεν είναι μόνο η κατοχύρωση του ΠΟΠ εις βάρος των συμφερόντων των παραγωγών άλλων περιοχών. Για να εξετάσουμε λύσεις, όπως ενδεχομένως ένα ΠΓΕ που μπορεί να πιάνει όλες τις ζώνες της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας”. Ξεκαθάρισε ότι “προσπαθούμε να σκεφθούμε εθνικά, ενωτικά και να σταματήσει αυτός ο κραδασμός που υπάρχει, που έχει ταπεινώσει και εξευτελίσει τις τιμές κι επιτρέπει σε διάφορους να κάνουν αθρόες εισαγωγές και να διακινούν σε τρίτες χώρες και στην Ελλάδα Kalamata Olives που δεν προέρχονται από την Ελλάδα”.

Σε ερώτησή μας για το ΠΟΠ Καλαμάτα που έχει κατοχυρωθεί για την ελιά Καλαμών που παράγεται στη Μεσσηνία, ο Γ. Πάζιος διευκρίνισε: “Σήμερα, όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή η απόφαση, η κατοχυρωμένη εμπορική ονομασία του ΠΟΠ είναι ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Με την απόφαση Αποστόλου μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε εντός κι εκτός Ελλάδας να χρησιμοποιεί την εμπορική ονομασία Καλαμάτα. Κάτι το οποίο αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων τόσο στους τυποποιητές που εντάσσονται στο σύστημα του ΠΟΠ όσο και ευρύτερα σε όλη τη ζώνη της ελιάς Καλαμών στη χώρα. Διότι επιτρέπει την αθρόα διακίνηση ενός κατοχυρωμένου εμπορικού ονόματος και ταυτόχρονα συμπαρασύρει και την ελιά Καλαμών που είναι εκτός ΠΟΠ σε πτωτικές τιμές”.

ΕΘΝΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ

Για την περίπτωση της επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτα σε γειτονικούς νομούς απάντησε: “Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και την παράμετρο αυτή, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι είτε στην επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ σε όμορους νομούς, αλλά αυτό θα έλυνε πρόσκαιρα το ζήτημα. Γιατί υπάρχουν ζώνες όπως της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας, οι οποίες θα έμεναν εκτός. Γι’ αυτό είμαστε εδώ ως Μεσσηνία, ανοιχτοί να συζητήσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου με όλους τους παραγωγικούς φορείς μία εθνικά βιώσιμη λύση, που θα κατοχυρώνει και τα συμφέροντα της ελιάς Καλαμών, αλλά και του ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ προς όφελος της χώρας”.

Γ.Σ.