Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 12:55

Επιστολή Σκλάβου σε Βορίδη για αγροτικό τομέα

Γράφτηκε από την
Επιστολή Σκλάβου σε Βορίδη για αγροτικό τομέα

Τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην εμπορική διάθεση των θερμοκηπιακών κηπευτικών και την παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία επισημαίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ελαίας Αριστείδης Σκλάβος με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.


Αναλυτικά αναφέρει: «Η περιοχή της Τριφυλίας είναι το τρίτο κέντρο θερμοκηπίων στη χώρα μας. Η έκταση των θερμοκηπίων ανέρχεται σε 3.300 στρέμματα. Η καλλιεργητική περίοδος αρχίζει τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται μέσα έως τέλη Ιουλίου. Οι κυριότερες καλλιέργειες είναι η τομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, το φασόλι, η μελιτζάνα και σε μικρότερη έκταση τα λοιπά κηπευτικά. Η συγκομιδή αρχίζει Μάρτιο και ολοκληρώνεται τέλη Ιουλίου. Ο κύριος όγκος παράγεται τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ο κλάδος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή είναι ο πλέον δυναμικός και το κόστος παραγωγής πολύ υψηλό. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος χωρίς καμία αμφιβολία χαρακτηρίζεται από τις καταστρεπτικές συνέπειες της πανδημίας, η οποία στο ξεκίνημά της βρήκε τις καλλιέργειες της περιοχής στο μέγιστο της παραγωγικής δυναμικότητάς της. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου που αναφέραμε παραπάνω. Η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι τεράστια. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας, με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια οικονομική ζημιά στο εισόδημά μας και στην οικονομία της περιοχής, αλλά και στην τροφοδοσία στο μέλλον της αγοράς με θερμοκηπιακά προϊόντα.
Σημειώνουμε ότι ζημιώθηκαν όλες οι καλλιέργειες στα θερμοκήπια, στην δε τοπική μας κοινότητα οι καλλιέργειες φασολιού, κολοκυθιού και πιπεριάς υπέστησαν ολοσχερείς ζημιές, εκτός των κυρίων καλλιεργειών που είναι η τομάτα, το αγγούρι και η μελιτζάνα.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε η περιοχή μας να συμπεριληφθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. υπουργός και να αποζημιωθεί η περιοχή, γιατί οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία ειδικότερα μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown, οι τιμές των κηπευτικών υπό κάλυψη διαμορφώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επί πλέον σας γνωρίζουμε ότι η παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη σε σχέση με την αναμενόμενη και αυτό οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως λόγω του καύσωνα που έπληξε την περιοχή μας από τις 17 έως τις 21 Μαΐου 2020 με θερμοκρασίες από 36 έως 41°C στο κρίσιμο στάδιο της καρπόδεσης. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τη ζημιά που υπέστησαν. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει έγκαιρα να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα. Σας τονίζουμε ότι η τιμή του ελαιολάδου -παρά την καλή ποιότητα- έχει διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, από 2,50 έως 2,60 ευρώ το κιλό».


NEWSLETTER